niedziela, 8 kwietnia 2012

Kukurydzianki na maślance

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2/3 szklanki maślanki
- 2/3 szklanki mleka
*dodatkowo
- 1 opakowanie kremu karpatkowego
- cukrowe jajeczka


Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy mleko, maślankę, dodajemy olej i jajka, miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąki wymieszane z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia, cały czas miksujemy, na gładką masę.
2. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny, pieczemy ok. 25 min. w 200 stopniach.
3. Krem karpatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przekładamy do szprycy i wyciskami gniazdka lub małe rozetki, na środek kładziemy cukrowe jajeczka, wkładamy na chwilę do lodówki.

4 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

ślicznie żółciutkie, niczym kurczaczki! ajć, przybrane tak uroczo ;]

Dusia pisze...

ale śliczności:)

kasandraa6 pisze...

pięknotki

Kasia pisze...

Urocze babeczki, idealne dla dzieciaków. ;)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi