poniedziałek, 24 października 2016

Konkurs z marką Barilla!

 
 
 
KONKURS!!!

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, z tej okazji rusza konkurs.
Do wygrania 3 zestawy, złożone z 5 opakowań makaronów Barilla oraz 2 sosów Barilla.
Co trzeba zrobić, aby wygrać taki zestaw?
1. Wystarczy podać w komentarzu poniżej postu konkursowego przepis na ulubiony makaron w jesiennej odsłonie. Mile widziane zdjęcia, które można przesłać na maila: pokochajgotowanie@vp.pl
2. Polubić fanpage bloga Pokochajgotowanie oraz sponsora nagród Barilla.
3. Konkurs trwa od 25 października do 4 listopada 2016r. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w ciągu 2 dni od jego zakończenia. Zwycięskie przepisy zostaną opublikowane na blogu oraz jego fanpagu.
4. Nagrody wysyłane są tylko na terenie Polski. Zgłaszane przepisy muszą być Twojego autorstwa, nie mogą być skopiowane z cudzych stron.

MAKARONOWE MISTRZOSTWA BARILLA CUP
30 września i 1 października 2016 r. odbyły się Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup w Akademii Kulinarnej Whirlpool w warszawskim Soho Factory. Wszyscy uczestnicy stanęli do równej walki o nagrodę główną, czyli mistrzostwo Barilla Cup i wycieczkę do Parmy. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy konkursowej z wcześniej wybranych składników. Wśród dziennikarzy i blogerów nagrodzony został „Grillowany łosoś podany z tagliatelle Barilla z sosem z szyjek rakowych z dodatkiem chrustu z pora i pesto z rukoli” – potrawa Moniki Pawłowskiej, redaktor magazynu Kurier TV. Wśród konsumentów natomiast wygrało „Spaghetti Barilla all’ amatriciana” autorstwa Andrzeja Kukuryka – proste danie oparte wyłącznie na kilku składnikach.
Fot. i relacja z wydarzenia: Barilla Cup

44 komentarze:

Anonimowy pisze...

Uwielbiam makaron z dynią i boczkiem. Proste i szybkie, ale pyszne danie.
Składniki na 2 porcje:
150 g makaronu pełnoziarnistego penne Barilla
100 g boczku
200 g dyni
1 cebula
2 zabki czosnku
50 g pestek dyni
50 g startego żółtego sera
pieprz, sól do smaku
olej lub smalec do podsmażenia

Dynię i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek także. Wszystko podsmaż aż dynia zmięknie. Dodaj czosnek i przypraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente i wymieszaj z zawartością patelni. Na talerzach posyp startym serem i pestkami dyni. Można dodać też natkę pietruszki.
Pozdrawiam,
Dariusz Ł.

Anonimowy pisze...

makaron z sosem szpinakowo grzybowym
opakowanie makaronu swiderki Barilla
paczka mrożoneko szpinaku rozdrobnionego
podgrzybki świeze( u mnie zawsze swieze zebrane w pobliskim lesie)
smietana 30%
sól, pieprz, ,czosnek
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu,
Grzyby oczyszczamy, kroimy i podsmażamy na patelni z drobno posiekanym czosnkiem- doprawiamy do smaku- po 15 minutach wrzucamy szpinak i dusimy 20 minut az woda odparuje. Na koniec dodajemy śmietane i mieszamy. polewamy makaron. Szybki i pyszny obiad!

bloom cherry pisze...

Makaron z sosem porowowym
1 opakowanie makaronu spaghetti
1 opakowanie serka mascarpone
500ml śmietany 30%
2 pory
300g fileta z udka kurczaka (lub piersi)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego lub smalcu
Przyprawy:
gałka muszkatołowa
wędzona papryka
sól
pieprz

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Filety z udka kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Pory pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić mięso. Smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia się mięsa. Dorzucić pory i dusić przez około 5 minut. Zalać śmietaną, dodać świeżo startą gałkę muszkatołową ( ok. 1/2 łyżeczki), rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować do zgęstnienia śmietany. Udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Justyna Szpecht

Anonimowy pisze...

Uwielbiam przygotowywać dania z sezonowych składników, a jesienią jest ich pod dostatkiem.
Dziś polecam:

Jesienna lasagne

Składniki:
1 opakowanie makaronu Lasagne
700 g wieprzowego mięsa mielonego
100 g koncentratu pomidorowego
500 g grzybów leśnych
4 ząbki czosnku
2 duże cebule
2 marchewki
pół selera
1 średnia dynia
200 g żółtego sera, np. edamskiego
100 ml oleju
100 g masła
łyżka mąki
2 łyżeczki cukru
pieprz
sól
oregano
tymianek

Przygotowanie:
Dynię wydrążamy, pieczemy w piekarniku aż zmięknie, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie.
2 ząbki czosnku drobno kroimy, wrzucamy na patelnię z rogrzanym masłem, lekko podsmażamy, dodajemy grzyby, doprawiamy solą
i pieprzem.
Kroimy 2 cebule i 2 ząbki czosnku. Wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy mięso. Na tarce ucieramy marchewki i selera. Dodajemy do mięsa.
Cały czas mieszając dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, oregano i tymiankiem.
Trzymamy na ogniu aż część wody nie odparuje.
Makaron Lasagne obgotowujemy przez ok. 2 minuty. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę warstwę makaronu, mięsnego sosu i pokrojonej dyni.
Całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Pozdrawiam
Beata
beacia1978@wp.pl

KasiaKas pisze...

Bede mało oryginalna :-) Mój ulubiony przepis na jesienny makaron to makaron ze szpinakiem, czosnkiem oraz pomidorami koktajlowymi.
Składniki:
200g pelnoziarnistego makaronu penne Barilla
400g szpinaku
3 ząbki czosnku
Łyżka masła mianowanego
100g pomidorków koktajlowych
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotuje makaron wg przepisu na opakowaniu. Szpinak podsmażam na maśle klarowanym przez kilka minut, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dorzucić czosnek i podsmażyć jeszcze w min. Na talerzu ulożyć makaron, warstwa szpinaku oraz pomidorki. Mniam mniam pycha :-)

Piotrek pisze...

Mój przepis na jesienny makaron, to makaron z sosem pomidorowym. Makaron, najlepiej świderki gotuję z dodatkiem kropli oleju i ze szczyptą soli. Smażę trochę boczku, kiełbasy pokrojonej w kostkę (20 dkg), korzystam z gotowych sosów, albo gotuję sos z torebki, podsmażone mięso dodaję do sosu, przyprawiam do smaku (pieprz, łagodna papryka w proszku, inne zioła, w zależności od upodobań smakowych- majeranek, bazylia). Na tarce ścieram ok 20 dkg. żółtego, miękkiego sera (np. Gouda, Edamski). Odcedzony, gorący makaron nakładam do miseczki, wsypuję starty ser, który ma się rozpuścić. Dodaję sos. Całość można posypać krojoną cebulką, papryką (pokrojoną w drobną kostkę). Na koniec dodaję trochę natki pietruszki, koperku i szczypiorku. Danie bardzo kaloryczne, w sam raz na jesień.

Kamila Ś. pisze...

Grunt to z niczego wyczarować coś i to danie jest właśnie tego przykładem :) Wystarczy 30 minut, parę składników i odrobina chęci, aby stworzyć pyszny i sycący obiad.

Składniki:

300 g makaronu świderki
200 g szynki/boczku
1 papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
sól,pieprz


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.

Cebulę, szynkę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a czosnek ścieramy na tarce.

W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy szynkę, paprykę i czosnek. Smażymy około 15 min, aż papryka zmięknie.

Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.

Pozdrawiam,
Kamila

Anonimowy pisze...

Makaro Fusilli gotujemy zgodnie z instrukcją,dodajemy kiełbasę lub wędlinę zesmażone z cebulką w ilosci połowy makaronu i sos Arabiata,mieszamy,układamy w naczyniu żaroodpornym,posypujemy żółtym serem i pieczemy 30 min w 180 stopniach.Można podać z ulubioną surówką!!!

Nulek pisze...

Jesienny makaron musi być sycący, odpowiednio pikantny, by rozgrzewał serce i ciało... to wszystko fakt. Ale ja mam jeszcze jeden jesienny patent na makaron: łączę go z zielenią! W ten smaczny sposób koję tęsknotę za wiosenną zielenią i nadrabiam braki witaminowe. :)

A to mój pomysł:

ZIELONY WZROK GORGONY
czyli makaron z gorgonzolowo-szpinakowym sosem
i wędzonym łososiem w tle

Składniki:

250 g makaronu muszelki
250 g szpinaku (u mnie był to mrożony szpinakowy brykiet*)
150 g łososia wędzonego
100 g sera gorgonzola (pikantnego, rzecz jasna)
50 g sera hochlander z czosnkiem (ale może być też inny żółty, łatwo topliwy)
200 g śmietany 18%
garść orzechów włoskich
odrobina masła do nasmarowania patelni
przyprawy: pieprz, odrobina soli (opcjonalnie**), tymianek, pietruszka, koperek (może być suszony), gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.


W tym czasie nagrzewamy patelnię nasmarowaną lekko masłem i rzucamy na nią szpinak. Podgrzewamy szpinak na średnim ogniu, aż roztopi się, a woda odparuje, co zwykle trwa kilkanaście minut. Następnie doprawiamy zieleninę do smaku i zalewamy śmietaną. Podgrzewamy całość kilka minut, żeby się dobrze nagrzała.


Kroimy sery w kostkę i dorzucamy do patelni - zostawiając kilka kosteczek gorgonzoli do dekoracji. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo twarda skórka włoskiego specjału długo się roztapia. Gdy to już nastąpi, dorzucamy pokrojonego dość drobno łososia i jeszcze kilka minut podduszamy całość, żeby się smaki wymieszały. Oczywiście, doprawianie do smaku jest wskazane! :-)


Gdy zielona papka będzie już gotowa, wykładamy sos na makaron, całość posypujemy dodatkowo serem i orzechami włoskimi. A później... później odkrywamy, że szpinak nie jest wcale taki zły, zwłaszcza w oryginalnym połączeniu z gorgonzolą i łososiem!


Smacznego!


P.S. Sosu zostanie pewnie więcej, niż makaronu, ale można go zużyć np. na nadzienie do naleśników. Polecam. :-)

* Na pohybel Magdzie Gessler! Mrożonka i basta! ;-)
** Gorgonzola picante jest dość słona, podobnie jak łosoś, więc ja sobie solenie darowałam. ;)

Zdjęcie wysyłam mailem! :)

Anonimowy pisze...

Penne Rigate z bałkażanem dla bezglutenowców jak ja .
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek do smażenia
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki wody, najlepiej tej z gotowania makaronu
1/4 szklanki rodzynek
sól i czarny pieprz
oraz: bazylia
400 g makaronu penne rigate bezglutenowego
Przygotowanie:

Ba­kła­ża­ny po­kro­ić w drob­ną, równą kost­kę wiel­ko­ści około 1 cm. Prze­ło­żyć do miski, ob­sy­pać solą, wy­mie­szać i po­zo­sta­wić na 15 minut by pozbyć się nadmiaru wody i odlać ją .
W garn­ku zaś za­go­to­wać oso­lo­ną wodę na ma­ka­ron i ugo­to­wać go al dente. Na­stęp­nie od­ce­dzić i po­zo­sta­wić na dursz­la­ku.Odsączony bakłażan przesmażyć na rozgrzanej oliwie aż będzie złoty i miękki i przeżucić go do miseczki wyłożonej papierem.
Czo­snek po­sie­kać. Na dnie tej samej pa­tel­ni pod­sma­żać przez 30 se­kund czo­snek oraz płat­ki chili, niestepowanie dodać po­mi­do­ry, wodę, ro­dzyn­ki oraz sporą szczyp­tę soli i pie­przu. Dusić na dużym ogniu bez po­kryw­ki przez 5 minut, na­stęp­nie dodać pod­sma­żo­ne ba­kła­ża­ny i wy­mie­szać.
Na ko­niec do sosu dodać ma­ka­ron wymieszać i po­da­wać ze świe­żą ba­zy­lią oraz świe­żo zmie­lo­nym pie­przem.
Wuala
Witch81

Anonimowy pisze...

MÓJ PRZEPIS TO TRADYCYJNE SPAGHETTI BOLOGNESE ,
MAKARON SPAGHETTI UGOTOWAĆ A"L DENTE
MIĘSO MIELONE ZAWSZE KUPUJE KAWAŁEK MIĘSA I PROSZĘ O ZMIELENIE , PRZYNAJMNIEJ WIEM CO JEM
CEBULA, PRZYPRAWY, OREGANO CZOSNEK I DOMOWY AJVAR WŁASNEJ ROBOTY:)
SMAŻĘ CEBULKĘ, DODAJE CZOSNEK POTEM DOKŁADAM MIELONE PODSMAŻAM DODAJE PRZYPRAWY I OCZYWIŚCIE AJVAR, SMAK REWELACYJNY NIE DOKŁADAM ŻADNYCH GOTOWYCH SOSÓW,
SMACZNEGO:)

Magdalens. pisze...

Składniki:
75 g makaronu
150 g pieczonych różyczek brokułu
ok. 100 g pokrojonej i upieczonej dyni
1,5 łyżki masła orzechowego
ząbek czosnku
sól/pieprz wg. uznania

Ugotowany makaron odcedzamy i pozostawiamy w tym samym garnku ;). Dodajemy upieczonego brokuła i dynię, a następnie masło orzechowe, czosnek/przyprawy i mieszamy do rozpuszczenia się masła.
Zajadamy :)

Anonimowy pisze...

Kiedy za oknem zimno i nic Ci się nie chce (oprócz pysznej kolacji z ukochaną osobą) przygotuj ją zaskakująco szybko:) Ugotuj makaron barilla tagiatelle al dente. Do tego na patelni podsmaż kurki na maśle, osobno kurczaka z imbirem, ostrą papryka i kolendrą. Na innej patelni posmaż cebulkę pokrojoną w kosteczkę z solą i pieprzem i gdy zacznie się rumienić dolej do niej odrobinę śmietanki 30%. Na koniec połącz wszystkie składniki z makaronem w dużym garnku,dolej pozostałą część śmietanki i posyp zieloną pietruszką. Danie gotowe:) Szybko i smacznie:)

Piotr Truchan pisze...

Składniki:
- makaron tagliatelle (500g)
- pomidory suszone w zalewie (8 sztuk)
- szynka parmeńska (4 plastry)
- śmietana 12 lub 18% (200ml)
- czosnek (1 ząbek)
- oliwa (4 łyżki)
- bazylia świeża (do dekoracji)

Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odsącz.
Szynkę i pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
Szynkę podsmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.
Dodaj posiekany czosnek i po kilku chwilach dodaj pomidory. Uważaj aby nie przypalić czosnku ponieważ stanie się gorzki.
Na koniec wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem, wyłóż na makaron.
Podawaj udekorowany listkami bazylii.

Anonimowy pisze...

Moim ulubionym makaronem w jesiennej odsłonie jest pyszne i sycące tagliatele z kurczakiem w towarzystwie dorodnych kurek i świeżego rozmarynu.

Składniki:
opakowanie makaronu tagliatelle
około 500g świeżych kurek
2 podwójne piersi z kurczaka
1 szklanka śmietany kremówki 30%
2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Makaron gotujemy all dente, kurczaka kroimy w paseczki obtaczamy w soli i pieprzu - smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Kurki czyścimy i myjemy, podsmażamy na maśle. Po kilku minutach, gdy grzyby będą miękkie zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę kremówkę. Często mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu - gdy sos zgęstnieje dodajemy podsmażonego kurczaka oraz posypujemy obficie świeżym rozmarynem. Łączymy z makaronem i rozkoszujemy się zaiste jesiennym aromatem. Danie jest pyszne, rozgrzewające oraz cieszące oko. Zadowoli nawet najwybredniejszych znawców makaronu. Siła tkwi w prostocie oraz doborze składników najlepszej jakości.

Katarzyna D.

Iwona T. pisze...

Proponuje pyszne i szybkie danie "Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami" Składniki na 2 osoby:

około 200 gr makaronu rurki (pióra)
około 250 gr mięsa mielonego
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała cebulka
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
mały kawałek selera
słodka i ostra papryka
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
6-7 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia

1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
2. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut.
3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;)
Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos.
Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego !!!

Sabina Dec pisze...

Mój ulubiony makaron w jesiennej odsłonie to makaron z sosem serowym i brokułami, lub innym składnikiem na który mamy ochotę w danym dniu:

Składniki:

- Dobrej jakości makaron
- Brokuł, kalafiorlub pieczarki w zależności od tego na co mamy ochotę:)
- Śmietana 30%
- 3\4 rodzaje serów np. 2różne żółte sery, mozarella, parmezan itp.
- mrożony rozdrobniony szpinak
- Kawałek wędzonego boczku
- Sól, pieprz, ew. ulubione zioła

W dużej ilości wody z odrobiną soli i oliwy gotujemy makaron w wersji al dente. Osobno również al dente gotujemy brokuła\kalafior lub przysmażamy pieczarki.
Do małego rondelka wlewamy śmietanę, podgrzewany. Do tego wrzucamy starte sery, szpinak i przyprawiamy według uznania.
Gdy wszystko razem pięknie się rozpuści, do dużej miski wsypujemy ostudzony makaron, brokuła i polewamy sosem. Drobno pokrojony boczek podsmażamy i posypujemy całość.
Do dekoracji możemy użyć 2-3 listki bazylii.
Smacznego! :-)

Anonimowy pisze...

Znam przepyszny przepis na makaron w jesiennym stylu z łososiem - podała go nam koleżanka, oto przepis, kto spróbuje, będzie go sporządzał wiele razy!
(Składniki, 3 - 4 porcje):

Nadzienie:
• 250 - 300 g makaronu Barilla w kształcie rurek
• około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
• sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku
• 100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
• około 1/3 szklanki listków kolendry (z jednej "doniczki")
• 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera - może być cheddar lub parmezan
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%
• limonka, do skropienia,
• 3 korzenie pietruszki,
• 125 ml mleka kokosowego.

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać skrapiając sokiem z limonki.
Korzeń pietruszki kroimy w plastry i gotujemy w lekko osolonym mleku kokosowym. Miksujemy na puree. Podajemy z makaronem.
POLECAM!

Ewa Muszańska

pracowlin pisze...

Makaronów nie unikaj z apetytem je połykaj .Codziennie zjadaj produkty makaronowe dodają energii i są bardzo zdrowe.
JESIENNA SAŁATKA MAKARONOWA
200 g makaronu BARILLA,sól
150 g pomidorów koktajlowych
100 g konserwowych karczochów
50 g papryki konserwowej
20 szt zielonych oliwek
125 g sera Mozzarella
50 g rodzynek
100 g salami
1 ząbek czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
8 łyżek oliwy z oliwek
100 g sałaty zielonej.

WYKONANIE
Makaron Barilla ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody.Dokładnie odcedzić,osolić.
Karczochy i paprykę pokroić w kawałki,duże oliwki pokroić ,a małe w całości.Drobno pokroić salami.Sałatę pokroić w szersze paski.Pomidory umyć,
Wszystkie przygotowane składniki zmieszać ze sobą w misce.
Czosnek obrać i drobno posiekać.Zrobić dressing, mieszając ocet balsamiczny,oliwę z oliwek,sól,pieprz i czosnek.Polać nim sałatę,wymieszać i odstawić na ok. 1 godz do przegryzienia się.Można dodać rukolę.Doprawić do smaku.

Marta Matusiewicz pisze...

PULPETY Z JARZYNKĄ DYNIOWI-MARCHEWKOWĄ NA MAKARONIE

Składniki:
Pulpety:
-70 dag mięsa mielonego
-1 duża cebula
-2 jajka
-6-7 łyżek bułki tartej
-przyprawy-sól,pieprz,czosnek granulowany,sól czosnkowa, majeranek, przyprawa do mielonego

Farsz do pulpetów:
-30 dag dyni
-2 marchewki
-3 łyżki masła

Sos beszamelowo-serowy:
-2 łyżki masła
-2 łyżki mąki
-0,5 l mleka
-10 dag sera żółtego
-sól,pieprz, gałka muszkatołowa

Ponadto:
-ok.30 dag makaronu świderki

Sposób wykonania:
1.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo. Przelewamy zimną wodą.
2.Farsz:Dynię i marchew ścieramy n grubych oczkach. W rondelku roztapiamy masło dodajemy warzywa,dusimy do miękkości , doprawiamy solą i pieprzem.
3.Pulpety: Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy pokrojoną cebulę , jajka, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy większe pulpety, rozpłaszczamy , na każdym układamy farsz i zlepiamy, formując kule.
4.Pulpety podsmażamy na rozgrzanym oleju.
5.Sos: masło rozpuszczamy dodajemy mąkę ,robimy zasmażkę, gdy składniki się połączą dodajemy cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą,pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy do zgęstnienia sosu, na końcu dodajemy starty ser żółty.
6.W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, pulpety i całość polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 min .

Marta Matusiewicz pisze...

PAPRYKA FASZEROWANA SPAGHETTI

Składniki:
Farsz:
-50 dag mielonego mięsa
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-2 puszki pomidorów krojonych w puszce
-przyprawy-sól,pieprz, zioła prowansalskie
-olej
-20 dag makaronu spaghetti BARILLA

Ponadto:
-6-7 papryk(zależy od wielkości)

Sposób wykonania:
1.Farsz: Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,odcedzamy , przelewamy zimną wodą.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, przesmażamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mięso i przyprawy, dusimy ok.15 min, do farszu wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i smażymy 5min. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy makaron i dokładnie łączymy ze sobą.
2.Z każdej papryki delikatnie ścinamy wierzch i oczyszczamy z gniazd nasiennych,myjemy.
3. Każdą paprykę napełniamy spaghetti , układamy z naczyniu żaroodpornym, podlewamy wodą lub bulionem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30-35min.

Marta Matusiewicz pisze...

ROLADKI Z PUREE Z DYNI I MAKARONEM


-5 plastrów karczku
-5 plastrów szynki
-1 szkl. puree z dyni
-1/2 szkl. makaronu FUSILLI BARILLA
-sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny
-2 większe cebule
-olej do smażenia
-3/4 szkl. wody

Sposób wykonania:
1.Makaron gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą.
2.Puree z dyni doprawiamy solą i pieprzem.
3.Karczek delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawami.
Na każdy plaster karczku układamy szynkę, rozsmarowujemy pureę i układamy makaron,zawijamy roladki. Spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią.
4.Roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni,
5.Cebulę kroimy w piórka,wrzucamy na patelnię na której smażyliśmy roladki i rumienimy. Na cebulę układamy roladki podlewamy 3/4 szkl. wody i dusimy ok.35-40 min.
6.Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Elka pisze...

To może szczęścia spróbuje także i ja ;-) jeśli to ma być jesienne danie to myśle ze tagliatelle w sosie kurkowo śmietanowym będzie idealne! a oto przepis; Składniki;
1 pierś z kurczaka ( ok 25 dag)
20 dag kurek
śmietana 30 % 200ml.
oliwa do podsmażenia
sól, pieprz
makaron tagliatelle  ok 20 dag
kilka suszonych pomidorów z oliwy

Przygotowanie;
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Filet z kurczaka myjemy a następnie kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy mięso. Smażymy kilka minut , często mieszając. Kurki oczyszczamy ( ja zalewałam je kilka razy gorącą woda , odczekałam chwile aż piasek opadł i czynność powtarzałam) Na patelnie do kurczaka dodajemy oczyszczone kurki, można je pokroić na mniejsze kawałki. Ja dodałam je w całości. Dusimy około 5 min. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zalewamy śmietaną ,mieszamy kilka chwil do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu wkładamy makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.

Ela P.

Piotr Truchan pisze...

Jak ktoś lubi na ostro to polecam wybrać makaron z papryką chili. Lidl ma czasami w ofercie.

kubus96 pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
kubus96 pisze...

Makaron Fusilli od firmy Barilli, potocznie zwany "świderkami", wesoło wędruje z kartonu po drewnianej łyżce, aż trafia na skraj dużego garnka z gorącą wodą. Hop, plusk! Hop, plusk! Hop, plusk! Po kolej skaczą, aby wypocząć w długo wyczekiwanej kąpieli. Niektóre niosą ze sobą grudki soli – podobno dobrze działa na cerę makaronu. W międzyczasie ostry nóż kroi pierś z kurczaka na wiele mniejszych kawałeczków. Teraz mają towarzystwo! A to co? To kukurydza! Figralnie wyskakuje z puszki prosto do miseczki i ogląda dalszą część przedstawienia. Na ogniu gotuje się także pyszny sos ze śmietanki UHT, kostki bulionu warzywnego i przypraw – standardowych aktorów, czyli soli i pieprzu, a także gałki muszkatałowej i przeciśniętego czosnku. Nóż kończy krojenie mięsa i zabiera się za cebulę, którą porządnie i umiejętnie sieka na desce. Mięsko w tym czasie kieruje się na patelnię z taflą oliwy z oliwek. Kawałeczki przeskakują do środka i suną po dnie, niczym na łyżwach po lodzie. Na scenie jest także ser gouda, który rytmicznie ściera się po tarce na talerzyk. Drrrryń! Oho, to dzwonek zwiastujący, że odpoczynek w kuchennym jacuzzi już się zakończył i teraz łyżka wyjmuje świderki do dużego, szklanego naczynia. Na sam koniec wszyscy spotykają się w nim, łącząc i przytulając, aby na koniec zostać oblanymi pysznym sosem. To koniec przedstawienia "Makaron z kurczakiem i sosem serowo śmietanowym", aktorzy więc kłaniają się i trafiają na talerze, aby rozgrzać brzuszki swoich widzów w jesienne dni.

Flavia de Luce pisze...

NA jesień jeden przepis mam
i jeśli chcecie Wam go dam.
Bez nich jesień już nie ta sama
to nimi ulica cała zalana
wersję jadalną i nie mamy
mimo, że tak samo je nazywamy.
Mowa o kasztanach mili moi
ich smak wasze podniebienia ukoi.


350g kasztanów po upieczeniu
1 opakowanie śmietanki
1/2 lampki wina białego
sól,pieprz, gałka muszkatułowa, ew. odrobina cynamonu
makaron penne lub kokardki

Upiecz kasztany w piekarniku (natnij orzech na krzyż, zalej wodą, po 15 minutach wyłóż na blachę i piecz ok 15-20 minut aż bedą miękkie).
Obierz ze skórki,część posiekaj o odłuż obok.Resztę zalej winem i śmietanką, przypraw. Zmiksuj na krem. Dodaj pozostałe orzechy.
Ugotuj makaron i jeszcze ciepły wymieszaj z sosem. Podawaj z ulubionym winem przy zapalonych świecach. Klimat jesieni poczujesz od azu

JoannaK. pisze...

Smak jesieni kojarzy mi się z dynią i ze świeżymi grzybami a do tego uwielbiam makarony, więc dlaczego nie połączyć tego razem?! Wyszło super pysznie!

250 g świeżej dyni
100g świeżych grzybów np. borowików, ale sprawdzą się też pieczarki
3 gniazdka tagliatelle (może być inny makaron)
pół łyżki masła
pół łyżki oliwy
mała cebula
ząbek czosnku
80 ml kremówki
1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
4 łyżki tartego parmezanu

Grzyby oczyścić i pokroić na plasterki. Dynię obrać ze skóry. Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.

Na większej patelni, przez około 2 minuty na maśle i oliwie podsmażyć cebulkę na niewielkim ogniu, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek. Dodać dynię, posolić i smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka.Gdyby dynia zaczęła przywierać do dna można dodawać po łyżce wody z gotującego się makaronu i gotować dynię do miękkości.

Dodać grzyby, tymianek i smażyć przez około 3 minuty. Wlać kremówkę i zagotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje.

Odcedzić makaron zachowując kilka łyżek wody. Makaron włożyć na patelnię z sosem i wymieszać. Zbyt gęsty sos rozcieńczamy wodą z gotującego się makaronu. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.

justyna19900 pisze...

Makaron z pieczonym burakiem z sosem z sera pleśniowego
Składniki ( porcja na 4 osoby):
- makaron penne ( około ¾ paczki)
- 4 buraki
- pierś z kurczaka
- 3 ząbki czosnku ( do buraka)
- 100 g sera pleśniowego (rokpol)
- około 150 g śmietany 30%
- pół szklanki mleka
- biła część pora
- garść orzechów nerkowca
- olej do smażenia
- łyżka masła ( do sosu)
- łyżka masła ( do pora)
- łyżka mąki
- oliwa z oliwek ( do buraków)
- 2 łyżki soku z cytryny ( do buraków)
- sok z połowy małej cytryny ( do sosu)
Przyprawy:
- szczypta imbiru
- łyżeczka cukru ( do buraka)
- szczypta cukru ( do pora)
- szczypta chilli
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól
- pieprz czarny
- pieprz biały
1)pieczone buraki:
- buraki obrać i pokroić na ósemki. Posmarować oliwą, a następnie doprawić imbirem, chilli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą oraz pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
- buraki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec od 1-1,5h (w zależności od buraków, do miękkości).
2) Sos z sera pleśniowego:
- na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Dolać zimną śmietanę oraz mleko i mieszać, aby nie było grudek. Dodać pokruszony ser pleśniowy i mieszać. Doprawić sokiem z cytryny, suszoną słodką papryką, białym pieprzem i solą.
3) Pora podsmażyć na maśle, dodać cukier, sól oraz pieprz. Dusić do miękkości,
4) Pierś z kurczaka doprawić solą i pieprzem oraz cząbrem. Podpiec chwile na patelni (na sporym ogniu). Włożyć do piekarnika ( do piekących się w tym czasie buraków) i piec około 20 minut.
5) Orzechy uprażyć na patelni
6 ) Makaron ugotować w osolonej wodzie.
7 ) Makaron połączyć z sosem oraz porem. Dodać kawałki pieczonego buraka, posypać orzechami. Można podawać na sałacie ( do dekoracji).

Kinga Zabielska pisze...

Makaron z bazyliowym pesto i fetą.

Składniki:

makaron spaghetti (można też użyć penne)
dwa krzaczki bazylii
Parmezan ok 90g
Garść orzechów nerkowca
Oliwa
Ząbek czosnku
1/4 sera feta
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować, ale nie rozgotować :)

Pesto to prosta sprawa, do wysokiego naczynia wrzucacie bazylię, orzechy, starty parmezan, sól, pieprz, ząbek czosnku. Wszystko mieszamy blenderem. Możemy, aby uzyskać odpowiednią gęstość dodać trochę wody z makaronu.

Zagotowany makaron studzimy, w tym czasie odpalamy patelnie, wrzucamy nasze pesto, makaron i pokrojony ser feta. Mieszamy chwilę i gotowe <3

Adam B. pisze...

Spaghetti z jarmużem w białym sosie serowym
Składniki:
- Spaghetti
- Jarmuż
- Czerwona cebula
- Pomidorki koktajlowe
- Ser pleśniowy typu blue
- Szynka bresaola
- Śmietana 30% (250 ml)
- Parmezan
- Masło klarowane
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Przyprawy:
- sól
- pieprz biały i czarny
- rozmaryn
Przygotowanie :

Biały sos serowy :
1)Ser pleśniowy rozpuścić w śmietanie, dodać sok z cytryny, sól i biały pieprz
2) Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę czerwoną, czosnek , przyprawić pieprzem i solą , gdy się zarumieni dodać jarmuż i poddusić do miękkości
3) Pomidorki koktajlowe przyprawione rozmarynem włożyć do nagrzanego piekarnika (180o) i piec 10 min.
4) Szynkę włożyć do do nagrzanego piekarnika (180o) i piec 3 min
5) Makaron spaghetti ugotować al dente
6) Ugotowany i odcedzony makaron ułożyć na talerzu, dodać szynkę, pomidorki koktajlowe oraz jarmuż całość polać sosem serowym oraz posypać płatkami parmezanu

Anonimowy pisze...

Jak makaron to z dynią. Jesień to właśnie dynia, włoskie orzechy... Mam to szczęście że mam kilka dyń z ogródka mojej mamusi :) Makaron z mojego przepisu wychodzi przepyszny i w kolorach jesieni. Zapraszam do spróbowania!

Składniki:
- makaron (u mnie tym razem kokardki)
- 2 ząbki czosnku pokrojone w piórka
- brokuł podzielone na małe różyczki
- suszone pomidory pokrojone w paski
- kapary wyłowione ze słoika z suszonymi pomidorami
- dynia pokrojona w kostkę, posolona solą z chili i następnie upieczona w piekarniku (20 minut w 200 stopniach C)
- orzechy włoskie podprażony na suchej patelni
- sól różowa z chili mielona w młynku
- oliwa z suszonych pomidorów do smażenia
- ser feta pokrojony w kostkę, w oliwie i pokrojonych drobno suszinych pomidorach

Rozgrzać na patelni oliwe z suszonych pomidorów. Wrzucić czosnek i podsmażyć. Dodać brokuł, dynie, suszone pomidory. Podsmażyć. Dodać orzechy włoskie, kapary. Podsmażyć. Na sam koniec dodać makaron i do smaku doprawić solą z chili. Podsmażyć. Wyłożyc makaron na talerz i posypać fetą. Można dodać jeszcze pokrojoną natkę pietruszki, uprażone nasiona dyni bądz słonecznika. #SMACZNEGO!
Ula Karasińska

Marta Kędzierska pisze...

Makaron 'salsa'

Składniki
-makaron (kokardki, muszelki, rurki co kto lubi, ja czesto zmieniam rodzaj makaronu)
-4 cebule
-500 g filetu z piersi kurczaka
-1 ząbek czosnku
-sos pomidorowy ( np.winiary)
-100 g startego sera
-sos salsa
-pieprz
-sól
-zioła prowansalskie
-olej
-

Sposob przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja. Cebule obieramy kroimy w drobna kostke lub w piorka. Czosnek przeciskamy przez praske. Wkładamy na rozgrzana patelnie z olejem. W tym czasie kroimy w paseczki (1.5 cm) filet z piersi. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy pokrojonego fileta. Dodajemy sol, pieprz i zioła prowansalskie. Kiedy mięso będzie już dobrze usmazone, przygotowujemy sos pomidorowy i dodajemy na patelnie. Po ok. 10 minutach dodajemy (ok. 150 ml, nieco ponad pol szklanki) sos salse. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem. Smacznego

Anonimowy pisze...

Ulubiony makaron w jesiennej odsłonie - jesień kojarzy mi się z ziąbem, dlatego potrawa na ciepło.
Składniki:
- tradycyjny makaron (odmierzony dla odpowiedniej ilości osób),
- olej kokosowy (na patelnię),
- cebula, pieczarki, czosnek i kiełbasa,
- brokuł, marchewka, ogórek kiszony, pomidor, papryka, przyprawy i pesto.
Makaron ugotuj i odcedź. Ugotuj rónież brokuł (możesz w tym samym naczyniu).
Na patelni rozgrzej olej kokosowy, następnie dodaj cebulę, pieczarki, czosnek i kiełbasę (wszystko dowolnie pokrojone).
Dodaj również drobno skrojoną marchewkę (mogą być plastry, ale cienkie, żeby była bardziej miękka).
Po kilku minutach dodaj pokrojoną resztę składników.
Co jakiś czas mieszaj.
W razie przypalania się dodaj troszkę wody.
Możesz również na troszkę przykryć patelnię.
Jeżeli chodzi o przyprawy, dowolność - np. pieprz ziołowy, sól, majeranek, oregano, bazylia, estragon, curry, troszkę imbiru.
Przed podaniem połóż na wierzch starty ser żółty / mozarellę.
Smacznego:).

Aleksandra pisze...

Smaczny makaron,białe winko,wieczór przed telewizorem z ukochanym...Nie potrzeba ani dużo pracy,ani pieniedzy ani czasu na przygotowanie tego dania.

Wystarczy:
*podwójna pierś z kurczaka
*przyprawy do kurczaka
*makaron typu piórka
*opakowanie mrożonego szpinaku
*kilka ząbków czosnku
*3 łyżki masła


Makaron ugotować.Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić do smaku.Na maśle poddusić szpinak z rozdrobnionym czosnkiem,można doprawić solą i pieprzem.Makaron,mięso i szpinak wymieszać.Można jeśli ktoś lubi posypać startym serem.

Jeśli ktoś spróbuje makaronu i szpinaku w tej formie-gwarantuje-będzie to jego uuuulubione daniee!!

Saszka K pisze...

Przetarte pomidory podsmażamy z pokrojoną cebulką i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.
W osobnym garnku gotujemy liście szpinaku, łączymy z oliwą z oliwek, doprawiamy i ucieramy.
Robimy mus z dyni: gotujemy ją w wodzie do miękkości, blendujemy, przyprawiamy kurkumą i imbirem.
Na ugotowany al dante makaron tagiatelle wykładamy porcję szpinaku, mus z dyni i porcję sosu pomidorowego, dekorujemy różyczkami obgotowanego brokuła i posypujemy startym parmezanem.
Rozkoszujemy się smakiem :)

Unknown pisze...

Makaron ze szpinakiem i serem camembert to bardzo proste i szybkie do wykonania danie:

Składniki:
- cebula: 3-4 szt.
- czosnek: 3-4 ząbki
- świeży szpinak (może być szpinak baby z Biedronki)
- ser camembert ok 120g
- makaron wstążki
- masło do smażenia
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebule kroimy w piórka i na maśle zarumieniamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
Następnie dodajemy "porwane" na mniejsze części liście szpinaku i dusimy pod przykryciem do miekkości liści.
Kolejny etap to dodanie pokrojonego na mniejsze kawałki sera camembert. Doprawiamy solą i pieprzem.
Po rozpuszczeniu sera dodajemy ugotowany makaron. Chwilę zostawiamy na ogniu, aby składniki ładnie sobą "przeszły" i gorące podajemy na talerz.
Smaczengo :-)
Kasia P

Kuchnia MagdaLeny pisze...

Składniki:
1 szklanka cieciorki
2 cebule
2 marchewki
4-5 łodyg selera naciowego
ok. 300 g dyni (ważona ze skórką)
krojone pomidory w puszce
1 szklanka bulionu (może być z kostki)
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka cząbru
szczypta chili
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki imbiru
pieprz, sól
1 op. makaronu rurki
oliwa do smażenia
natka pietruszki
liść laurowy, kminek

Wykonanie:

Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po 15 min. cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i kminek. Pozostawiamy na całą noc.
Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Odcedzamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oliwie do zeszklenia. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do cebuli. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przyprawiamy pieprzem i solą według uznania.
W osobnym garnku gotujemy makaron razowy według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, polewamy gulaszem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Marta Kadziewicz pisze...

Makaron "rudy 102" lub "leśne kukuryku"
Zwyczajnie nie mogłam się zdecydować, którą wersję wole jesienną porą. Obie wykonujemy tak samo zamieniając jeden, kluczowy składnik.
Spaghetti Brailla gotujemy al'dente. Wybrane grzyby- rydze albo kurki- przysmażamy na maśle razem z pokrojoną w kostkę cebulką. Sól i pieprz do smaku. Dodajemy serek topiony, najlepiej śmietankowy. Makaron odcedzamy i przerzucamy na patelnię do grzybów. Możemy oprószyć nasze danie pietruszką i drobno startym parmezanem. Mmmm...niebo w buzi.

Wersją mniej ciężkostrawną jest makaron z cukinią. Robi się go równie szybko i jest też bardzo smaczny, choć muszę przyznać, że ja wolę Rudego.
Cukinię należy pokroić w słupki, cebulkę w kostkę i razem smażyć na maśle. W sezonie dodaję do tego pomidory, poza sezonem- pomidory z puszki. Nie przepadam generalnie za używaniem zapuszkowanych rzeczy, niestety pomidory poza sezonem smakują, moim zdaniem, tekturą i starym kapciem- w tym przypadku puszka jest tą lepszą opcją. W tym przepisie lubię poszaleć z przyprawami- kurkuma, lubczyk, oregano, bazylia...Istne szaleństwo!

Anonimowy pisze...

Uwielbiam i szczerze polecam!
Składniki na 4 porcje: 
500 g mielonego mięsa wołowego 
cebula 
natka pietruszki 
jajko 
mąka 
oliwa 
300 ml przecieru pomidorowego 
Łyżka sosu chilli
świeża bazylia
400 g makaronu z tapioki i zielonej herbaty
parmezan 
sól, pieprz, cukier 

Wykonanie: 
Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku, wbij jajko. Wymieszaj. Uformuj klopsiki i usmaż je na 2 łyżkach oleju. Gdy będą rumiane na patelnię wlej przecier pomidorowy oraz sos Chilli, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj. Smaż około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy przełóż go do do miseczki, polej sosem, rozłóż mięsne klopsiki, posyp parmezanem i pietruszką. Smacznego!

Domisia

Anonimowy pisze...

Składniki:

500 g mielonego mięsa (dowolnego)
sól
pieprz
1 jajko
1 łyżka mąki
olej do smażenia
cebula
natka pietruszki
dwie puszki pomidorów w zalewie
oregano, bazylia
parmezan do posypania

Wykonanie:
Połączyć składniki: mięso mielone, posiekaną natkę pietruszki, cebulkę oraz przyprawy. Dodać jajko i wymieszać. Formować pulpeciki i obsmażyć je delikatnie na oleju. Do rondla ze smażącymi się pulpetami dodać zblendowane pomidory, doprawiając solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć ugotowany makaron al dente, na to pulpeciki z sosem. Przed podaniem warto wzbogacić smak parmezanem.

Jola

Anonimowy pisze...

Składniki:
1 cukinia
1 groszek z puszki (odsączony)
szpinak ok cztery garście
czosnek
oliwa
sól, pieprz
prażony słonecznik
makaron wstążki
pomidorki koktajlowe

Zielone pesto:
orzeszki piniowe lub słonecznik
oliwa
świeża bazylia
sól, pieprz
(składniki zmiksować)

Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w ćwiartki, w niewielkie plasterki, wsypujemy groszek, siekany czosnek oraz szpinak, podsmażamy chwilę, doprawiamy przyprawami. Łączymy z makaronem i pomidorkami oraz pesto. Smacznego.Tomasz W

Iwona Chmiel pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

Makaron z dynią
Składniki na 3 -4 porcje:
• ok 250-300 g makaronu wstążki z lubczykiem (można użyć dowolny),
• 200 gram drobnych kiełbasek (najlepiej kornetki lub inne),
• 150 gram pieczarek,
• 1 duża cebula,
• 250 gram dyni (po obraniu),
• olej do smażenia,’
• tymianek do smaku,
• pieprz, sól,
• 2 łyżki startego sera żółtego,
• 150 ml smietanki 30%,
• 2 ząbki czosnku,
• mały pęczek natki pietruszki,
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w plasterki. Rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. . Doprawiamy solą i pierzem i smażymy.Gdy grzyby stają się miękkie dodajemy pokrojone w plasterki kiełbaski.Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Po dodaniu dyni danie smażymy jeszcze około 5 minut na małym ogniu.Po tym czasie całość podlewamy śmietanką, dodajemy tymianek i przyprawy do smaku. Podgrzewamy by śmietanka zgęstniała. Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego łyżkę posiekanej natki pietruszki, ser oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie mieszamy. Danie porcjujemy na talerze, dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi