piątek, 21 października 2016

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250g masła
- 250g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
*dodatkowo
- konfitura
- lukier

Sposób przygotowania:
1. Śmietanę mieszamy z drożdżami i cukrem pudrem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, posiekane masło, dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy na okrąg i wycinamy trójkąty.
3. Na każdy trójkąt kładziemy po łyżeczce konfitury i zawijamy rogaliki.
4. Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się zrumienią. Gotowe studzimy i lukrujemy.
Inspiracja:ogrodybabilonu

 

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne