piątek, 21 października 2016
Rogaliki krucho-drożdżowe
Składniki:
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250g masła
- 250g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
*dodatkowo
- konfitura
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę mieszamy z drożdżami i cukrem pudrem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, posiekane masło, dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy na okrąg i wycinamy trójkąty.
3. Na każdy trójkąt kładziemy po łyżeczce konfitury i zawijamy rogaliki.
4. Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się zrumienią. Gotowe studzimy i lukrujemy.
Inspiracja:ogrodybabilonu
*na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 50g drożdży
- 250g masła
- 250g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
*dodatkowo
- konfitura
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę mieszamy z drożdżami i cukrem pudrem, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, posiekane masło, dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy na okrąg i wycinamy trójkąty.
3. Na każdy trójkąt kładziemy po łyżeczce konfitury i zawijamy rogaliki.
4. Rogaliki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 20 min., aż się zrumienią. Gotowe studzimy i lukrujemy.
Inspiracja:ogrodybabilonu
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz