niedziela, 29 listopada 2015

Zapiekanka makaronowo-dyniowa z tuńczykiem

Składniki:
- 1 puszka filetu z tuńczyka
- 1 szklanka puree z dyni
- 200g makaronu, np. penne
- 1 dymka ze szczypiorkiem + do posypania
- sól i pieprz
- 1 cukinia
- 60g startego parmezanu
- 2 pomidory malinowe
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, gotowy odcedzamy.
2. Cukinię kroimy w kostkę, dymkę ze szczypiorkiem siekamy. Warzywa podsmażamy na oleju, gdy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę jeszcze podsmażamy.
3. Gotowy makaron mieszamy z dyniowym puree i odsączonym tuńczykiem, przyprawiamy do smaku.
4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie podsmażone warzywa, całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 min.
Inspiracja:mientablog

piątek, 27 listopada 2015

Zupa dyniowa z kaszą i grzybami

Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1-2 garści suszonych grzybów
- 2 udka z kurczaka
- mała dynia, np. Hokkaido
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy ok. 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na godzinę.
2. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z pozostałymi warzywami.
3. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy udka (bez skóry), liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu, gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyciągamy kurczaka z wywaru i dzielimy go na mniejsze kawałki, pozbywając się kości.
4. Do wywaru, który pozostał z gotowania mięsa wrzucamy warzywa (bez dyni), grzyby z wodą, w której się moczyły i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane mięso, kaszę i dynię, gotujemy ok. 15 min. (do miękkości wszystkich składników).
5. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:zmiloscidogotowania

środa, 25 listopada 2015

Recenzja książek "Kuchnia włoska" oraz "Ciasta i desery"- gotowanie krok po kroku

 
 
 
Książki pt. "Kuchnia włoska" Laury Zavan oraz "Ciasta i desery" Marianny Magnier-Moreno
 są serią książek kucharskich, które zawierają wiele wskazówek,
w jak prosty i szybki sposób można przygotować niebanalne dania.
 
 
 
Efektowne fotografie i jasne instrukcje, przedstawiające kolejne etapy przygotowywanych wypieków, deserów, czy dań głównych ułatwią każdemu pracę w kuchni, dając samą przyjemność i poczucie zadowolenia.
 
W książce "Kuchnia włoska" można znaleźć nie tylko przepisy na dania z makaronami w roli głównej, ale także na przekąski do aperitifu, na dania mięsne i rybne, czy na desery. Przepisy zostały tak skonstruowane, by czytelnik, nawet ten stykający się pierwszy raz z gotowaniem, potrafił przygotować od podstaw chociażby prosty sos, czy pesto do makaronu.
 
 
 
 
Wydanie "Ciasta i desery" to nie tylko zbiór przepisów na ciasta, czy desery, ale także dokładne instrukcje dodatków, takich jak kremy, musy, które można wykorzystać do przyrządzania innych, ulubionych słodkości. Zawarte w książce porady autorki i podpowiedzi mistrzów cukiernictwa sprawiają, że zwykłe przygotowywanie wypieków stanie się dla każdego sztuką kulinarną.
 
 
Polecam zasięgnąć do lektury, by odnaleźć nowe kulinarne inspiracje!
Książki można znaleźć na stronie wydawnictwa: www.rm.com.pl
 
 
poniedziałek, 23 listopada 2015

Risotto z dynią i serem pleśniowym

Składniki:
- 250g ryżu do risotto
- ok. 200g obranej dyni
- 1 cebula
- 100ml białego wytrawnego wina
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- ok. 50g sera pleśniowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dynię pokrojoną w kostkę, po chwili wsypujemy ryż, chwile smażymy, zalewamy winem i gotujemy, aż alkohol odparuje. Po tym czasie wlewamy stopniowo bulion, od czasu do czasu mieszamy, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
2. Gdy ryż będzie prawie gotowy i wchłonie cały płyn, zestawiamy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 5 min. Później wsypujemy parmezan, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i płatkami migdałowymi.

sobota, 21 listopada 2015

Pasta z fety i dyni

Składniki:
- ok. 100g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta chili
- 1/2 szklanki puree z dyni ***
- 2 łyżeczki posiekanej bazylii
- pieprz
- ewentualnie oliwa

Sposób przygotowania:
1. W blenderze umieszczamy pokruszony ser, dyniowe puree, posiekany czosnek oraz bazylię, sok z cytryny i miksujemy na gładko.
2. Następnie przyprawiamy do smaku pieprzem, chili i jeśli pasta jest mocno gęsta dodajemy odrobinę oliwy, ponownie miksujemy. Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem, można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.
*** Puree przygotowujemy poprzez zmiksowanie upieczonej do miękkości w piekarniku dyni.
Inspiracja:filozofiasmaku


czwartek, 19 listopada 2015

Dyniowe tiramisu

Składniki:
*na krem
- 500g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cynamony
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 3/4 szklanki puree z dyni***
*do nasączenia
- 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
- ok. 250ml likieru amaretto lub orzechowego
- 3/4 szklanki wody
*dodatkowo
- ok. 300g podłużnych biszkoptów do tiramisu
- cynamon do posypania

Sposób przygotowania:
1. Serek mascarpone miksujemy kilka minut z cukrem, przyprawami oraz z dyniowym puree, aż masa zgęstnieje. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniej przygotowanym serkiem dyniowym.
2. W misce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do nasączenia. W tak przygotowanym płynie moczymy przez chwilkę biszkopty. W formie o wymiarach ok. 25x25cm układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów, następnie smarujemy połową dyniowego kremu, kładziemy drugą warstwę nasączonych biszkoptów i smarujemy pozostałym kremem.
3. Gotowe tiramisu posypujemy cynamonem, wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
***Dyniowe puree najlepiej przygotować poprzez upieczenie dyni w piekarniku, a gdy zmięknie zmiksowanie jej na gładko.
Inspiracja:malacukierenka

wtorek, 17 listopada 2015

Panna Cotta z brzoskwiniami

Składniki:
- 250ml mleka
- 250ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 70g cukru
- 1 łyżka rumu
*na galaretkę
- 200ml soku z puszki brzoskwiń
- 100ml wody
- kilka połówek brzoskwiń z puszki
- 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:
1. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy dwiema łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
2. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, rum i laskę wanilii, zagotowujemy, by cukier się rozpuścił, ściągamy z palnika, wyjmujemy wanilię. Wrzucamy wcześniej przygotowaną żelatynę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
2. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z brzoskwiń, zestawiamy z palnika, dodajemy łyżkę żelatyny, mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć mieszamy ją z pokrojonymi brzoskwiniami, później całość przekładamy na stężałą masę śmietanową, całość wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

niedziela, 15 listopada 2015

Zupa jarzynowa z ciecierzycą

Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500g obranych ziemniaków
- ok. 250g pomidorków koktajlowych
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, cukinie i paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebule i czosnek, dodajemy pokrojone warzywa, groszek, chwile smażymy, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
3. Pomidorki zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry.
4. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ciecierzyce, pomidorki, posiekaną natkę pietruszki, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

piątek, 13 listopada 2015

Sałatka z makaronu i szpinaku

Składniki:
- 3 garści świeżego szpinaku
- 1 mała papryka czerwona
- ok. 150g makaronu penne
- kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz
- parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy, studzimy.
2. Paprykę kroimy w małe paseczki, pomidory na kawałki, a liście szpinaku rozrywamy na mniejsze części.
3. Makaron mieszamy z warzywami, dodajemy odrobinę oleju z pomidorów, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.

środa, 11 listopada 2015

Penne all' Arrabiata

Składniki:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka kawałków suszonych pomidorów w oleju
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- ok. 250g makaronu penne
- parmezan do posypania

Sposób przygotowania:
1. Na oleju z pomidorów podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Po chwili dodajemy pomidory z puszki i smażymy, aż sos lekko nam się zredukuje, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Sos miksujemy w blenderze, dodajemy posiekaną pietruszkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy , mieszamy z sosem, chwile podgrzewamy.
3. Makaron wykładamy na talerze, można posypać parmezanem.

poniedziałek, 9 listopada 2015

Dyniowa jaglanka z figami

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- szczypta szafranu
- ok. 200g obranej dyni
- 2 łyżki miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3-4 figi
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
2. Gdy dynia będzie miękka, miksujemy na gładko.
3. Kaszę kilka razy płuczemy, później wsypujemy ją do zmiksowanej dyni i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając, aż zostanie wchłonięty cały płyn (w razie potrzeby można dolać odrobinę więcej mleka). Do gotowej kaszy dodajemy miód, mieszamy.
4. Każdą figę kroimy na cztery części, następnie karmelizujemy je na maśle. Kaszę wykładamy na talerze, podajemy ją z figami, można posypać jeszcze cynamonem.
Inspiracja:slodki-kompromis

sobota, 7 listopada 2015

Muffiny ze świeżą żurawiną

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki cukru białego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 1 mały jogurt naturalny w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piekarnika
- świeża żurawina do posypania
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Olej łączymy z jogurtem, jajkami, olejkiem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, cukrem białym i brązowym oraz z przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami. Do każdej babeczki wkładamy po kilka kulek żurawiny.
3. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min. (do tzw. suchego patyczka). Gotowe studzimy, można posypać cukrem pudrem.
Inspiracja:yummylifestyle

czwartek, 5 listopada 2015

Jesienna potrawka z dynią i mielonym

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 300g obranej dyni
- 3 pomidory
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Na oleju podsmażamy posiekaną cebule i czosnek, po chwili dodajemy mięso.
2. Po kilku minutach dodajemy sparzone i obrane pomidory oraz marchewki pokrojone w plasterki. Gdy marchewki będą lekko miękkie wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie oraz odsączoną fasolkę, dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie.
3. Danie przyprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z kaszą, czy ze świeżym pieczywem.
Inspiracja:bistromama

wtorek, 3 listopada 2015

Sałatka z kurczakiem i camembertem

Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1/2 pomidora
- 1/2 czerwonej papryki
- 3/4 sera camembert
- 1 łyżka kaparów
- 4-5 garści sałaty roszponki
- kilka łyżek oliwy
- sól i pieprz
- mielona ostra papryka
*na dressing
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 5-6 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy, nacieramy go oliwą oraz solą, pieprzem i ostrą papryką. Po kilku minutach smażymy go na złoty kolor. Gotowe mięso kroimy w paski.
2. Pomidora, paprykę i camembert kroimy na mniejsze kawałki, sałatę myjemy i suszymy.
3. W misce mieszamy sałatę z pomidorem, papryką, kaparami, kurczakiem, na końcu dodajemy ser.
4. Sałatkę wykładamy na talerze. W miseczce mieszamy oliwę z miodem, musztardą, sokiem z cytryny oraz z solą do smaku. Gotowym sosem polewamy sałatkę.

niedziela, 1 listopada 2015

Kawowy kopiec kreta z brzoskwiniami

Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kawy zbożowej (sypkiej)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego
*na masę
- 500ml śmietany 36%
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy zbożowej (sypkiej)
- 100g czekolady mlecznej
*dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kawą i cukrem, następnie wlewamy rozpuszczoną margarynę i jogurt w temp. pokojowej i w takiej ilości, aby podczas mieszania uzyskać średnio gęste ciasto.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. (do suchego patyczka).
3. Lekko przestudzone ciasto wyciągamy z formy, ścinamy wierzch i wyciągamy połowę miąższu tak, by spód i boki zostały nieruszone.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixami. Do masy śmietanowej dodajemy drobno pokrojoną czekoladę oraz kawę i delikatnie mieszamy.
5. Brzoskwinie odsączamy, każdą połówkę kroimy na cztery części i ciasno układamy na cieście. Na brzoskwinie wykładamy masę śmietanową, kształtujemy kopiec. Całość obsypujemy wcześniej wydrążonym i pokruszonym ciastem, lekko dociskamy, tak by nie było widać śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.
Inspiracja:olgasmile

 

Videoprzepis

Top Blogi