poniedziałek, 23 listopada 2015

Risotto z dynią i serem pleśniowym

Składniki:
- 250g ryżu do risotto
- ok. 200g obranej dyni
- 1 cebula
- 100ml białego wytrawnego wina
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- ok. 50g sera pleśniowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dynię pokrojoną w kostkę, po chwili wsypujemy ryż, chwile smażymy, zalewamy winem i gotujemy, aż alkohol odparuje. Po tym czasie wlewamy stopniowo bulion, od czasu do czasu mieszamy, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
2. Gdy ryż będzie prawie gotowy i wchłonie cały płyn, zestawiamy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 5 min. Później wsypujemy parmezan, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i płatkami migdałowymi.

1 komentarze:

Niemodelka pisze...

wygląda obłędnie! takiego połączenia jeszcze nie jadłam :) muszę koniecznie spróbować

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi