sobota, 21 listopada 2015

Pasta z fety i dyni

Składniki:
- ok. 100g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta chili
- 1/2 szklanki puree z dyni ***
- 2 łyżeczki posiekanej bazylii
- pieprz
- ewentualnie oliwa

Sposób przygotowania:
1. W blenderze umieszczamy pokruszony ser, dyniowe puree, posiekany czosnek oraz bazylię, sok z cytryny i miksujemy na gładko.
2. Następnie przyprawiamy do smaku pieprzem, chili i jeśli pasta jest mocno gęsta dodajemy odrobinę oliwy, ponownie miksujemy. Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem, można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.
*** Puree przygotowujemy poprzez zmiksowanie upieczonej do miękkości w piekarniku dyni.
Inspiracja:filozofiasmaku


1 komentarze:

Lekarze od kuchni pisze...

Dyniowe przepisy są pyszne! Ja połączyłam tez dynię z fetą, ale w wersji na patelnię. Powiem szczerze, że wyszło rewelacyjnie :)
Po kilka innych inspiracji, również dyniowych, zapraszam na mojego bloga. Może znajdziesz dla siebie coś smacznego :)
www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi