poniedziałek, 9 listopada 2015

Dyniowa jaglanka z figami

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- szczypta szafranu
- ok. 200g obranej dyni
- 2 łyżki miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3-4 figi
- 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
2. Gdy dynia będzie miękka, miksujemy na gładko.
3. Kaszę kilka razy płuczemy, później wsypujemy ją do zmiksowanej dyni i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając, aż zostanie wchłonięty cały płyn (w razie potrzeby można dolać odrobinę więcej mleka). Do gotowej kaszy dodajemy miód, mieszamy.
4. Każdą figę kroimy na cztery części, następnie karmelizujemy je na maśle. Kaszę wykładamy na talerze, podajemy ją z figami, można posypać jeszcze cynamonem.
Inspiracja:slodki-kompromis

1 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

jaglanka w takim wydaniu to coś pysznego!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi