poniedziałek, 9 listopada 2015
Dyniowa jaglanka z figami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- szczypta szafranu
- ok. 200g obranej dyni
- 2 łyżki miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3-4 figi
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
2. Gdy dynia będzie miękka, miksujemy na gładko.
3. Kaszę kilka razy płuczemy, później wsypujemy ją do zmiksowanej dyni i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając, aż zostanie wchłonięty cały płyn (w razie potrzeby można dolać odrobinę więcej mleka). Do gotowej kaszy dodajemy miód, mieszamy.
4. Każdą figę kroimy na cztery części, następnie karmelizujemy je na maśle. Kaszę wykładamy na talerze, podajemy ją z figami, można posypać jeszcze cynamonem.
Inspiracja:slodki-kompromis
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- szczypta szafranu
- ok. 200g obranej dyni
- 2 łyżki miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 3-4 figi
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1. Dynię kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu do miękkości.
2. Gdy dynia będzie miękka, miksujemy na gładko.
3. Kaszę kilka razy płuczemy, później wsypujemy ją do zmiksowanej dyni i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając, aż zostanie wchłonięty cały płyn (w razie potrzeby można dolać odrobinę więcej mleka). Do gotowej kaszy dodajemy miód, mieszamy.
4. Każdą figę kroimy na cztery części, następnie karmelizujemy je na maśle. Kaszę wykładamy na talerze, podajemy ją z figami, można posypać jeszcze cynamonem.
Inspiracja:slodki-kompromis
Etykiety:
Kasza
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
jaglanka w takim wydaniu to coś pysznego!
Prześlij komentarz