niedziela, 1 listopada 2015
Kawowy kopiec kreta z brzoskwiniami
Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kawy zbożowej (sypkiej)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego
*na masę
- 500ml śmietany 36%
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy zbożowej (sypkiej)
- 100g czekolady mlecznej
*dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kawą i cukrem, następnie wlewamy rozpuszczoną margarynę i jogurt w temp. pokojowej i w takiej ilości, aby podczas mieszania uzyskać średnio gęste ciasto.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. (do suchego patyczka).
3. Lekko przestudzone ciasto wyciągamy z formy, ścinamy wierzch i wyciągamy połowę miąższu tak, by spód i boki zostały nieruszone.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixami. Do masy śmietanowej dodajemy drobno pokrojoną czekoladę oraz kawę i delikatnie mieszamy.
5. Brzoskwinie odsączamy, każdą połówkę kroimy na cztery części i ciasno układamy na cieście. Na brzoskwinie wykładamy masę śmietanową, kształtujemy kopiec. Całość obsypujemy wcześniej wydrążonym i pokruszonym ciastem, lekko dociskamy, tak by nie było widać śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.
Inspiracja:olgasmile
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kawy zbożowej (sypkiej)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1-1,5 szklanki jogurtu naturalnego
*na masę
- 500ml śmietany 36%
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kawy zbożowej (sypkiej)
- 100g czekolady mlecznej
*dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kawą i cukrem, następnie wlewamy rozpuszczoną margarynę i jogurt w temp. pokojowej i w takiej ilości, aby podczas mieszania uzyskać średnio gęste ciasto.
2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45 min. (do suchego patyczka).
3. Lekko przestudzone ciasto wyciągamy z formy, ścinamy wierzch i wyciągamy połowę miąższu tak, by spód i boki zostały nieruszone.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixami. Do masy śmietanowej dodajemy drobno pokrojoną czekoladę oraz kawę i delikatnie mieszamy.
5. Brzoskwinie odsączamy, każdą połówkę kroimy na cztery części i ciasno układamy na cieście. Na brzoskwinie wykładamy masę śmietanową, kształtujemy kopiec. Całość obsypujemy wcześniej wydrążonym i pokruszonym ciastem, lekko dociskamy, tak by nie było widać śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki , najlepiej na kilka godzin.
Inspiracja:olgasmile
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
O, taki kopiec kreta muszę zrobić!
Nie lubię bananów w ciastach, sama owszem, ale w ciastach, deserach nie.
Kopiec z brzoskwiniami i masą kawową musi być pyszny.
Prześlij komentarz