piątek, 27 listopada 2015

Zupa dyniowa z kaszą i grzybami

Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1-2 garści suszonych grzybów
- 2 udka z kurczaka
- mała dynia, np. Hokkaido
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy ok. 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na godzinę.
2. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z pozostałymi warzywami.
3. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy udka (bez skóry), liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu, gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyciągamy kurczaka z wywaru i dzielimy go na mniejsze kawałki, pozbywając się kości.
4. Do wywaru, który pozostał z gotowania mięsa wrzucamy warzywa (bez dyni), grzyby z wodą, w której się moczyły i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane mięso, kaszę i dynię, gotujemy ok. 15 min. (do miękkości wszystkich składników).
5. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:zmiloscidogotowania

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi