wtorek, 17 listopada 2015
Panna Cotta z brzoskwiniami
Składniki:
- 250ml mleka
- 250ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 70g cukru
- 1 łyżka rumu
*na galaretkę
- 200ml soku z puszki brzoskwiń
- 100ml wody
- kilka połówek brzoskwiń z puszki
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy dwiema łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
2. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, rum i laskę wanilii, zagotowujemy, by cukier się rozpuścił, ściągamy z palnika, wyjmujemy wanilię. Wrzucamy wcześniej przygotowaną żelatynę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
2. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z brzoskwiń, zestawiamy z palnika, dodajemy łyżkę żelatyny, mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć mieszamy ją z pokrojonymi brzoskwiniami, później całość przekładamy na stężałą masę śmietanową, całość wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
- 250ml mleka
- 250ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 70g cukru
- 1 łyżka rumu
*na galaretkę
- 200ml soku z puszki brzoskwiń
- 100ml wody
- kilka połówek brzoskwiń z puszki
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy dwiema łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.
2. Do garnka wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy cukier, rum i laskę wanilii, zagotowujemy, by cukier się rozpuścił, ściągamy z palnika, wyjmujemy wanilię. Wrzucamy wcześniej przygotowaną żelatynę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia, odstawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy do naczynia i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
2. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z brzoskwiń, zestawiamy z palnika, dodajemy łyżkę żelatyny, mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć mieszamy ją z pokrojonymi brzoskwiniami, później całość przekładamy na stężałą masę śmietanową, całość wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Etykiety:
Desery
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz