środa, 31 sierpnia 2011

Chmurkowe muffiny

Składniki:
*na ciasto:
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki
*dodatkowo:
- niebieski barwnik
- 250ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op. fix do śmietany


Sposób przygotowania:
1. W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie łączymy wszystko razem, mieszając mikserem. Na końcu dodajemy kilka kropel barwnika, żeby ciasto zmieniło barwę, mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy ciasto (prawie do samego czubka, wtedy są pełniejsze po upieczeniu). Pieczemy 15-20 min. w 190 stopniach.
2. Śmietanę  ubijamy, pod koniec dodajemy fix, cukier puder i kilka kropel barwnika. Nakładamy łyżką na ostudzone babeczki. Przyozdabiamy gwiazdkami i żelkami, wkładamy na chwilę do lodówki.

wtorek, 30 sierpnia 2011

Zupa fasolowo-cukiniowa

Składniki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 puszka białej fasolki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki curry
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%

Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebulę siekamy. Marchewki, ziemniaki, cukinie obieramy i kroimy w kostkę.
2. Do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe, cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki i gotujemy ok. 20 min. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy oraz odsączone fasolki, gotujemy jeszcze 10 min.
4. Na końcu zabielamy zupę śmietaną.

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Sajgonki

Składniki:
- 1 marchewka
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 6 grzybów Mun Tao Tao
- 100g makaronu chińskiego (cienkie nitki)
- 1 cebula
- 350 mięsa mielonego
- 2 opakowania papieru ryżowego
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- sos do sajgonek Tao Tao

Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy przez 10 min. w gorącej wodzie. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy, odkrawamy twarde końcówki i kroimy w paseczki.
2. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę. Liście kapusty myjemy, wycinamy twardą część, resztę kroimy w paseczki.
3. W misce mieszamy warzywa, mięso mielone, makaron, grzyby, jajka, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Papier ryżowy chwile moczymy w letniej wodzie (bardzo krótko), każdą sztukę kłądziemy na materiałowy ręcznik. Następnie nakładamy farsz i zawijamy, zaginając rogi do środka (jak na obrazku na opakowaniu).
5. Sajgonki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy z ryżem i sosem do sajgonek.

niedziela, 28 sierpnia 2011

Dżem gruszkowy

Składniki:
- 1 kg gruszek
- 250 ml soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 cukier żelujący 3:1
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Gruszki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy gruszki, wlewamy sok i gotujemy do miękkości (można zmiksować).
2. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon, kwasek cytrynowy i cukier, zostawiamy na gazie jeszcze 10 min.
3. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy 15 min.

sobota, 27 sierpnia 2011

Tort z malinami

Składniki:
* na ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* na masę:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe
- 1 szklanka malin
- 10 dag cukru pudru
*dodatkowo:
- maliny na wierzch do dekoracji
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakaem oraz ubite na sztywno białka. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Pozostawiamy do ostudzenia.
2. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ją do tężejących galaretek, mieszamy.
3. Połowę masy wylewamy na ostudzony spód (można go lekko ściąć, żeby nie był wypukły), następnie układamy oczyszczone maliny, na nie kładziemy resztę masy. Na wierzch układamy maliny przeznaczone do dekoracji, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
4. Czekoladę rozpuszczamy w mleku, polewamy nią wierzch tortu, wkładamy na chwilę do lodówki.

piątek, 26 sierpnia 2011

Dżem śliwkowo-gruszkowy

Składniki:
- 1,5 kg gruszek
- 1,5 kg śliwek
- 1 opakowanie cukru żelującego
- 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:
1. Gruszki obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Śliwki kroimy w połówki, dodajemy do gruszek i smażymy do miękkości ( można podlać 1/2 szklanki wody).
2. Pod koniec smażenia dodajemy cukier i cynamon, gotujemy jeszcze ok. 10 min.
3. Gorący dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok. 10 min.

czwartek, 25 sierpnia 2011

Kartacze

Składniki:
- 350g mielonego mięsa
- 2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 20 dag surowego boczku
- majeranek, sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy. 1,5kg ziemniaków ścieramy na tartce jak na placki ziemniaczane i dokładnie odciskamy na ściereczce. Pozostałe gotujemy w osolonej wodzie, następnie dokładnie rozgniatamy i studzimy.
2. Do miski wkładamy odciśnięte ziemniaki, następnie ugotowane ziemniaki oraz mąkę, wszystko dokładnie ugniatamy.
3.Mięso przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
4. Wybieramy z masy ziemniaczanej porcje wielkości małej pięści, robimy placek i nakładamy na środek łyżkę mięsa. Formujemy podłużną pyzę.
5. Kartacze wrzucamy do wody, w której została rozpuszczona kostka rosołowa. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.
6. Cebule szatkujemy, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy, aż powstaną skwarki, solimy. Gotowe kartacze polewamy przygotowaną okrasą.

środa, 24 sierpnia 2011

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Składniki:
- 1kg jabłek
- 1kg gruszek
- 3 krople aromatu migdałowego
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1 opakowanie cukru żelującego

Sposób przygotowania:
1. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.  Owoce zalewamy 1/2 szklanki wody i podsmażamy do miękkości.
2. Następnie owoce miksujemy. Dodajemy cukier, aromat i sezam, wszystko gotujemy jeszcze 10 min.
3. Gorący dżem przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok. 10 min.

wtorek, 23 sierpnia 2011

Zapiekanka ze śliwkami

Składniki:
- 200g ryżu
- 2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła +do wysmarowania formy
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300g wypestkowanych śliwek

Sposób przygotowania:
1. Ryż płuczemy, zalewamy wrzątkiem, następnie odcedzamy, zalewamy go mlekiem i gotujemy mieszając, aż ryż wchłonie całe mleko.
2. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy wraz z masłem do lekko ostudzonego ryżu, mieszamy. Wszystko przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Na ryżu kładziemy połówki śliwek (skórką do ryżu), posypujemy cukrem waniliowym zmieszanym z cynamonem.
3. Pieczemy  ok. 20 min. w 200 stopniach.

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Cukinia ala ananas

Składniki:
- 3kg cukinii
- 1/2 kg cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 3-4 goździki
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:
1. Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
2. 1,5 litra wody zagotowujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Następnie zalewamy tym przygotowaną cukinię i odstawiamy pod przykryciem na dobę.
3. Następnego dnia cukinię odcedzamy. Do zalewy dodajemy cukier, cukry waniliowe i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinie do zalewy i gotujemy jeszcze ok. 10 min.
4. Cukinię z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Cukinia doskonale nadaje się do deserów, czy galaretki.


niedziela, 21 sierpnia 2011

Nadziewana papryka

Składniki:
- 250g białego serka śmietankowego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 5 papryczek opiekanych (można kupić w słoiku w Lidlu)

Sposób przygotowania:
1. Ser mieszamy z cukrem pudrem na gładką masę.
2. Papryczki odsączamy na sitku, następnie łyżeczką nakładamy przygotowany ser. Nadziane kładziemy na talerzyku, lekko przyciskamy, aby ser równomiernie został rozprowadzony. Papryczki idealnie pasują jako przekąska, bądź do pieczywa. Wydaje się dziwne, ale słodki ser idealnie komponuje się z opiekaną papryką.

sobota, 20 sierpnia 2011

Zawijane drożdżówki

Składniki:
*na ciasto:
- 75g masła
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 70g cukru
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej
*na nadzienie:
- 1 opakowanie dużego budyniu (na 3/4 litra mleka)
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki cukru
*dodatkowo:
- 1 jajko
- lukier

Sposób przygotowania:
1. Masło topimy, dodajemy do niego mleko, podgrzewamy, następnie rozpuszczamy w tym drożdże. Później dodajemy mąkę, cukier, sól, wszystko wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., by ciasto wyrosło.
2. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (dodajemy do mleka cukier), tylko zamiast 3/4 litra mleka, używamy 1/2 litra, by był gęściejszy, studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrabiamy, następnie rozwałkujemy i kroimy na prostokąty o wymiarach 10x14cm. Krótszy bok nacinamy do połowy (powinien powstać taki grzebień). Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę budyniu, zawijamy zaczynając od strony nienaciętej, tak by nacięte paski ostatecznie nakryły ciastka (delikatnie przyciskamy, by nadzienie nie wyciekło).
4. Drożdżówki kładziemy na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszce w odstępach, zostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15min. w 200 stopniach. Gotowe można polukrować.

wtorek, 16 sierpnia 2011

Wegetariańska grochówka

Składniki:
- 300g łuskanego grochu
- 2 kostki rosołowe
- 3 ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia groch wstawiamy na palnik i gotujemy do miękkości.
2. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, czosnek, seler oczyszczamy i kroimy w kostkę.
3. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wrzucamy kostki rosołowe, następnie pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie, zestawiamy z palnika i miksujemy (można na chwilę odlać trochę bulionu, żeby nie pryskało). Następnie ponownie kładziemy garnek na palnik, wrzucamy ugotowany groch, przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 15 min.
4. Podajemy z grzankami lub z groszkami ptysiowymi.


poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Drożdżówki z wiśniami i kremem

Składniki:
*na ciasto:
- 350g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 60g cukru
- 60 ml ciepłej wody
- 0,5 kg mąki pszennej
- 9 g suchych drożdży instant
*na krem:
- 1/2 litra mleka
- 50 g mąki pszennej
- 60g cukru
- 4 żółtka
- 40g zmielonych migdałów
- 2 krople esencji  migdałowej
*dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane
- biały lukier
- ok. 30 dag wydrylowanych i odsączonych wiśni

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż trochę urosną.
2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, następnie drożdże z wodą, mieszamy. Dodajemy jajka, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być elastyczne, ale przyklejające się do ścianek miski. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Do wyrośniętego ciasta dodajemy partiami masło, dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.
3. Następnego dnia przygotowujemy krem. Żółtka i cukier ubijamy na puszystą masę, dodajemy mąkę, mieszamy. Mleko zagotowujemy. Ciągle mieszając wlewamy wrzące mleko do wcześniejszej masy. Wstawiamy to na palnik, dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki, aż do momentu zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy esencje i migdały, mieszamy.
4. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy (gr.1cm), podsypując  trochę mąką. Wycinamy kwadraty, na każdy nakładamy łyżkę ostudzonego kremu i 4 połówki wiśni. Składamy wszystkie rogi ciasta do środka, zlepiamy je. Ciasteczka kładziemy na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce, w dość dużej odległości. Odstawiamy na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 15-20 min., aż lekko się zrumienią. Letnie drożdżówki smarujemy lukrem.

niedziela, 14 sierpnia 2011

Spaghetti bolognese

Składniki:
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
-1 kostka czosnkowa knorr
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 20 dag pieczarek
- 1 szklanka bulionu
- oregano, bazylia, majeranek
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
- olej
- opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i seler obieramy, ścieramy na średnich oczkach. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na łyżce oleju, dodajemy marchewkę i seler. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko dusimy ok. 10 min.
2. Dodajemy mięso, zioła, kostkę czosnkową, chwilę smażymy. Później zalewamy bulionem, ketchupem i koncentratem. Przyprawiamy i dusimy ok. 15-20 min.
3. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy go sosem.

sobota, 13 sierpnia 2011

Muffiny cappuccino

Składniki:
- 200g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cappuccino rozpuszczone w łyżce gorącej wody
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, sól, cukier waniliowy i rozpuszczone kakao, wszystko miksujemy.
2. Dodajemy margarynę, cukier, wszystko miksujemy na gładką masę.  Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
3. Ciasto nakładamy do foremek, wyłożonych papilotkami. Pieczemy 20-25 min. w 180 stopniach.

piątek, 5 sierpnia 2011

Klasztorna chata

Składniki:
* na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dag masła Lurpak
- 1/4 łyżeczki sody
* dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 op. fix do śmietany
- kakao do dekoracji
- ok. 50 dag wydrylowanych wiśni (mogą być ze słoika)

Sposób przygotowania:
1. Z mąki, śmietany, połowy cukru, sody i masła wyrabiamy ręką ciasto. Schładzamy je 30 min. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji, każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Na każdym placku układamy odsączone wiśnie i zawijamy jak naleśniki ( końcówki zlepiamy, żeby nie wypłynął sok. Rulony układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Studzimy.
2. Śmietanę ubijamy z fixami i z pozostałym cukrem.
3. Z jednej strony odcinamy kawałek każdego rulonika, tak by były równe i widoczne nadzienie. Następnie ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy śmietaną, nakładamy na to dwa ruloniki i warstwę śmietany, na wierzch kładziemy jeden rulonik. Całość smarujemy resztą bitej śmietany, zostawiając niewysmarowaną przednią część. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, przed podaniem posypujemy kakaem.

czwartek, 4 sierpnia 2011

Pierożki ze śliwkami

Składniki:
*na ciasto:
- 25dag mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
*na nadzienie:
- 15 dag białego zmielonego sera
- 5 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 1,5 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- op. cukru waniliowego
- ok. 8 śliwek

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn ustawiamy w ciepłym miejscu, aby urósł. Do mąki pszennej dodajemy rozczyn, sól, jajka utarte z cukrem, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy stopione masło, wyrabiamy. Następnie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
2. Śliwki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki. Obrane i ugotowane ziemniaki miażdżymy, dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko, masło, cukry oraz mąkę, wszystko mieszamy (można zmiksować).
3. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy, wycinamy dość duże krążki, nakładamy na każdy trochę masy serowej i dwie ćwiartki śliwek. Formujemy pierożki. Odstawiamy na 10 min. Pieczemy na formie posypanej mąką przez 25 min. w 180 stopniach.

środa, 3 sierpnia 2011

Dżem jabłkowy z granatem

Składniki:
- 2 kg antonówek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 kg cukru
- 1 owoc granatu

Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki, zalewamy je 1/2 szklanki wody i smażymy do miękkości. Następnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy cukier, cynamon i gotujemy jeszcze ok. 15 min.
2. Dżem przekładamy do słoików, na zmianę z ziarenkami granatu (w słoiczkach powinny być widoczne ok. 2 paski czerwonego granatu).
3. Słoiki zakręcamy i gotujemy je ok. 10 min.

wtorek, 2 sierpnia 2011

Trójniak

Składniki:
- 250g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki maku
- kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy ocet, aromat, proszek do pieczenia, mąkę wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej łyżkę mąki.
3. Warstwy kolejno wylewamy na małą blaszkę wyłożoną papierem (ciasto jasne-kakaowe-makowe). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Gofry

Składniki:
- 2 jajka
- 450 ml mleka
- 250g mąki pszennej
- 70 g masła
- 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 paczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Masło topimy, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy szczyptę soli, jajka, cukier puder i waniliowy, mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę.
2. Smażymy na rozgrzanej gofrownicy, wysmarowanej tłuszczem. Powinny lekko zbrązowieć, wtedy są chrupiące.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi