wtorek, 2 sierpnia 2011
Trójniak
Składniki:
- 250g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki maku
- kilka kropel aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy ocet, aromat, proszek do pieczenia, mąkę wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej łyżkę mąki.
3. Warstwy kolejno wylewamy na małą blaszkę wyłożoną papierem (ciasto jasne-kakaowe-makowe). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.
- 250g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki maku
- kilka kropel aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy ocet, aromat, proszek do pieczenia, mąkę wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej łyżkę mąki.
3. Warstwy kolejno wylewamy na małą blaszkę wyłożoną papierem (ciasto jasne-kakaowe-makowe). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.

Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3,368,726
Videoprzepis
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga12 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Wygląda bardzo zachęcająco;) Nie znam takiego ciasta
Fajne ciasto :)
Bardzo apetyczne! Musze wyprobowac.
Prześlij komentarz