wtorek, 2 sierpnia 2011

Trójniak

Składniki:
- 250g margaryny
- 5 jajek
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki maku
- kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. Dodajemy ocet, aromat, proszek do pieczenia, mąkę wszystko miksujemy. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do trzeciej łyżkę mąki.
3. Warstwy kolejno wylewamy na małą blaszkę wyłożoną papierem (ciasto jasne-kakaowe-makowe). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 min.

3 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

Wygląda bardzo zachęcająco;) Nie znam takiego ciasta

kuchennefascynacje pisze...

Fajne ciasto :)

Maggie pisze...

Bardzo apetyczne! Musze wyprobowac.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne