wtorek, 30 sierpnia 2011

Zupa fasolowo-cukiniowa

Składniki:
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 puszka białej fasolki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 cebula
- 1 duża cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki curry
- szczypta cynamonu
- szczypta kurkumy
- szczypta imbiru
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18%

Sposób przygotowania:
1. Czosnek i cebulę siekamy. Marchewki, ziemniaki, cukinie obieramy i kroimy w kostkę.
2. Do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe, cebulę, czosnek, marchewki, ziemniaki i gotujemy ok. 20 min. Następnie wrzucamy pokrojoną cukinię i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy oraz odsączone fasolki, gotujemy jeszcze 10 min.
4. Na końcu zabielamy zupę śmietaną.

2 komentarze:

najsmaczniejsze.pl pisze...

sezon na cukinie trwa, trzeba będzie przetestować taką zupkę bo brzmi ciekawie :)

Emma pisze...

zaraz szykuję na dzisiejszy obiad :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi