wtorek, 16 sierpnia 2011

Wegetariańska grochówka

Składniki:
- 300g łuskanego grochu
- 2 kostki rosołowe
- 3 ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1/4 korzenia selera
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia groch wstawiamy na palnik i gotujemy do miękkości.
2. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, czosnek, seler oczyszczamy i kroimy w kostkę.
3. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wrzucamy kostki rosołowe, następnie pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Gdy wszystko będzie miękkie, zestawiamy z palnika i miksujemy (można na chwilę odlać trochę bulionu, żeby nie pryskało). Następnie ponownie kładziemy garnek na palnik, wrzucamy ugotowany groch, przyprawiamy i gotujemy jeszcze ok. 15 min.
4. Podajemy z grzankami lub z groszkami ptysiowymi.


2 komentarze:

Viki Amelia Marcin pisze...

Wegetarianska z kostkami rosolowymi??

Anonimowy pisze...

http://lubczasopismo.salon24.pl/polskaokiem24latka/post/392160,kostka-rosolowa-bomba-chemiczna

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi