sobota, 20 sierpnia 2011

Zawijane drożdżówki

Składniki:
*na ciasto:
- 75g masła
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 70g cukru
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki pszennej
*na nadzienie:
- 1 opakowanie dużego budyniu (na 3/4 litra mleka)
- 1/2 litra mleka
- 3 łyżki cukru
*dodatkowo:
- 1 jajko
- lukier

Sposób przygotowania:
1. Masło topimy, dodajemy do niego mleko, podgrzewamy, następnie rozpuszczamy w tym drożdże. Później dodajemy mąkę, cukier, sól, wszystko wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., by ciasto wyrosło.
2. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (dodajemy do mleka cukier), tylko zamiast 3/4 litra mleka, używamy 1/2 litra, by był gęściejszy, studzimy.
3. Wyrośnięte ciasto dokładnie wyrabiamy, następnie rozwałkujemy i kroimy na prostokąty o wymiarach 10x14cm. Krótszy bok nacinamy do połowy (powinien powstać taki grzebień). Na każdy prostokąt nakładamy łyżkę budyniu, zawijamy zaczynając od strony nienaciętej, tak by nacięte paski ostatecznie nakryły ciastka (delikatnie przyciskamy, by nadzienie nie wyciekło).
4. Drożdżówki kładziemy na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blaszce w odstępach, zostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15min. w 200 stopniach. Gotowe można polukrować.

2 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Wyglądają przepięknie! Wspaniały wypiek, idealny na weekend :)

martex.82 pisze...

Jakie smakowite drożdżóweczki, nie dość że uroczo wyglądają to jeszcze nadziane budyniem, pycha :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi