poniedziałek, 30 maja 2016

Kokosowy pudding z tapioki ze smażonymi bananami

Składniki:
- ok. 600 ml wody
- 200 ml mleka krowiego
- 200 ml kokosowego
- 1/2 szklanki perełek tapioki
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 banany
- wiórki kokosowe
- olej kokosowy
- 1 łyżka miodu
- Malibu do smażenia bananów

Sposób przygotowania:
1. Do gotującej się wody wsypujemy cukier, sól, tapiokę i gotujemy na małym ogniu, aż tapioka zmięknie i wchłonie cały płyn. Do tapioki wlewamy mleka (według uznania jak bardzo gęsty chcemy pudding), mieszamy, odstawiamy.
2. Banany podsmażamy na oleju kokosowym, dodajemy miód, Malibu i smażymy, aż owoce się rozpadną.
3. Tapiokę przekładamy do pucharków, do każdego nakładamy smażone banany, posypujemy wiórkami kokosowymi, chłodzimy w lodówce.
Inspiracja:blog.grzelak-makeup

sobota, 28 maja 2016

Naleśniki kokosowe z wiśniami

Składniki:
*na naleśniki
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 jajka
- ok, 1,5 szklanki mleka
- ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
*dodatkowo
- 1 szklanka mrożonych wiśni lub 1 słoik wiśni z kompotu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- wiórki kokosowe do posypania
- olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na naleśniki oprócz wiórek kokosowych wkładamy do miski i miksujemy. Później wsypujemy wiórki i mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie ani za gęste, więc w razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka.
2. Wiśnie podgrzewamy lub rozmrażamy, następnie wlewamy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody, zagotowujemy, mieszamy, aż sos wiśniowy zgęstnieje.
3. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, gotowe podajemy z wiśniami i posypujemy wiórkami kokosowymi.

czwartek, 26 maja 2016

Pesto bazyliowe

Składniki:
- 1 doniczka bazylii
- ok. 30g startego parmezanu
- ok. 20g pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- ok. 30 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Odrywamy listki bazylii i blendujemy je z pozostałymi składnikami na pesto. Na końcu przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pesto można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

wtorek, 24 maja 2016

Drożdżowe gofry kukurydziane

Składniki:
- 20dag polenty kukurydzianej
- 15dag mąki pszennej
- 200ml mleka
- 4dag drożdży
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, odstawiamy do napuszenia.
2. W misce miksuje jajka i żółtka z mąka pszenną, polentą, zaczynem drożdżowym, solą i cukrem. Następnie dodajemy masło, miksujemy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte, dość gęste ciasto nakładamy łyżką do gofrownicy, pieczemy na złoty kolor.
Inspiracja:picante-jalapeno

czwartek, 19 maja 2016

Mojonezowe ciasto z rabarbarem

Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4 płaskie łyżki majonezu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g startej białej czekolady
- 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
- cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując zwykły cukier i waniliowy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, majonez. Do masy wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
2. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
3. Ciasto przelewamy do średniej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, posypujemy pokrojonym rabarbarem. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka), studzimy w uchylonym piekarniku, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:waniliaikardamon

wtorek, 17 maja 2016

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:
- ok. 8 małych ogórków gruntowych
- pęczek włoszczyzny
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- kilka łyżek śmietany 30%
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- pęczek koperku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, szczyptę soli i gotujemy bulion, co najmniej 45 min.
2. Gotowy bulion przecedzamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
3. Ogórki kroimy w półplasterki (można je obrać) i przesmażamy na maśle przez kilka minut, dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy kilka minut.
4. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

niedziela, 15 maja 2016

Monastyrska izba

Składniki:
*na ciasto
- 200g margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 jajko
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiki wydrylowanych wiśni w soku
*dodatkowo
- 900g  kwaśnej śmietany 18%
- 100g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie tego ciasta zaczynamy dzień wcześniej. Śmietanę na krem przekładamy na sitko wyłożone gazą i wstawiamy na noc do lodówki, by śmietana odciekła.
2. Następnego dnia wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Wiśnie odcedzamy na sitku.
3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 15 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 10x25cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy w rzędzie wiśnie, zawijamy w rulony, dobrze zaciskając końce.
4. Ruloniki przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy, odcinamy końce ok. 0,5cm z każdej strony.
5. Śmietanę, która odciekła przekładamy do miski, mieszamy ją z cukrem zwykłym i waniliowym, aż się rozpuści.
6. Na paterze układamy 5 ruloników ciasno obok siebie, boki dobrze jest czymś przycisnąć, żeby się nie rozjeżdżały, smarujemy cienko śmietaną, następnie układamy 4 ruloniki, ponownie smarujemy śmietaną, później 3 ruloniki, śmietana, 2 ruloniki, śmietana, 1 rulonik, całość smarujemy pozostałą śmietaną, posypujemy płatkami czekoladowymi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, żeby ruloniki trochę zmiękły.
Inspiracja:arabeskawaniliowa

piątek, 13 maja 2016

Drożdżowa szarlotka z serem i makiem

Składniki:
*na spód
- 250g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 50g masła
- 25g świeżych drożdży
* na masę jabłkową
- 4 duże jabłka
- 1/2 szklanki mielonego maku
- 2 garści suszonej żurawiny lub rodzynek
*na masę serową
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 50g masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- 500g sera ricotta
*na kruszonkę
- 100g cukru
- 200g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 op. cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z jedną łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy cukier zwykły i waniliowy, masło, drożdże, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Przygotowanie masy serowej zaczynamy od podgrzania mleka z cukrami i solą, następnie wsypujemy kaszę manną i gotujemy, aż zgęstnieje. Po kilku minutach łączymy z masłem. W osobnej misce miksujemy jajka z serem, na końcu mieszamy z ugotowaną kaszą manną.
4. Jabłka obieramy ścieramy na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku, następnie mieszamy z makiem i rodzynkami.
5. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i rozcieramy palcami, aby uzyskać sypką kruszonkę.
6. Formę o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy rozwałkowane ciasto drożdżowe, na to kładziemy masę jabłkową, następnie masę serową i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Inspiracja:studiokuchnia

środa, 11 maja 2016

Recenzja książki "Kuchnia wegetariańska"

 
 
 
Arto der Haroutunian w książce pt. "Kuchnia wegetariańska - Smaki świata" pokazuje, że dania wegetariańskie nie muszą być nudne. Autor w ciekawy sposób łączy smaki różnych krajów, w swoich przepisach używa zarówno powszechnych, bardziej znanych warzyw, jak i tych mniej popularnych, egzotycznych, ale dostępnych w naszych sklepach.
W książce można znaleźć ponad 250 różnorodnych przepisów z całego świata, które urozmaicą naszą codzienną kuchnię, dzięki czemu będzie zdrowsza i lżejsza.
Według mnie książka jest bardzo ciekawa, ma wiele nietypowych przepisów wartych do wypróbowania, jedynym jej minusem jest brak ilustracji, chociaż zamiast tego autor umieścił interesujące wstępy, dzięki którym można lepiej poznać kuchnie innych krajów.
 
sobota, 7 maja 2016

Cannelloni z mięsem i szpinakiem

Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 250g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 700ml przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- 200g sera mozzarella
- 250g makaronu cannelloni
- oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, następnie dodajemy szpinak i chwilę smażymy, aż zwiędnie.
2. Przecier pomidorowy podgrzewamy, przyprawiamy solą, pieprzem, w razie potrzeby cukrem, dodajemy posiekaną świeżą bazylię.
3. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, pod koniec dodając suszone pomidory i mleko, gdy płyn się zredukuje wrzucamy wcześniej przygotowany szpinak, wlewamy 3-4 łyżki sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Dno naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwą sosu pomidorowego, następnie układamy ciasno makaron nadziany farszem mięsno-warzywnym, całość zalewamy pozostałym sosem i posypujemy startą mozzarellą.
5. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 min., po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 15 min., aż całość się ładnie zrumieni i makaron będzie miękki.
Inspiracja:kwestiasmaku

 
czwartek, 5 maja 2016

Polędwica wieprzowa ze szparagami

Składniki:
- 2 polędwice wieprzowe
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 200g ryżu
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Polędwice oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Mięso smażymy ok. 25 min., na małym ogniu, aż będzie wystarczająco miękkie.
2. Szparagi obieramy, kroimy na 3-4 kawałki, podsmażamy je na 2 łyżkach masła, następnie wlewamy wino, gdy się lekko zredukuje wlewamy śmietanę i gotujemy do miękkości warzyw, sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z posiekaną natką pietruszki i z 2 łyżkami masła.
4. Na talerz wykładamy mięso, polewamy sosem szparagowo-śmietanowym, podajemy z ryżem.

Videoprzepis

Top Blogi