sobota, 7 maja 2016

Cannelloni z mięsem i szpinakiem

Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 250g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 700ml przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- 200g sera mozzarella
- 250g makaronu cannelloni
- oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, następnie dodajemy szpinak i chwilę smażymy, aż zwiędnie.
2. Przecier pomidorowy podgrzewamy, przyprawiamy solą, pieprzem, w razie potrzeby cukrem, dodajemy posiekaną świeżą bazylię.
3. Na osobnej patelni podsmażamy mięso, pod koniec dodając suszone pomidory i mleko, gdy płyn się zredukuje wrzucamy wcześniej przygotowany szpinak, wlewamy 3-4 łyżki sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
4. Dno naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwą sosu pomidorowego, następnie układamy ciasno makaron nadziany farszem mięsno-warzywnym, całość zalewamy pozostałym sosem i posypujemy startą mozzarellą.
5. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 min., po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 15 min., aż całość się ładnie zrumieni i makaron będzie miękki.
Inspiracja:kwestiasmaku

 

1 komentarze:

natalia20041989 pisze...

Uwielbiam to danie:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi