czwartek, 5 maja 2016

Polędwica wieprzowa ze szparagami

Składniki:
- 2 polędwice wieprzowe
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki masła
- 200g ryżu
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. Polędwice oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Mięso smażymy ok. 25 min., na małym ogniu, aż będzie wystarczająco miękkie.
2. Szparagi obieramy, kroimy na 3-4 kawałki, podsmażamy je na 2 łyżkach masła, następnie wlewamy wino, gdy się lekko zredukuje wlewamy śmietanę i gotujemy do miękkości warzyw, sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy mieszamy z posiekaną natką pietruszki i z 2 łyżkami masła.
4. Na talerz wykładamy mięso, polewamy sosem szparagowo-śmietanowym, podajemy z ryżem.

0 komentarze:

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi