niedziela, 15 maja 2016
Monastyrska izba
Składniki:
*na ciasto
- 200g margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 jajko
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiki wydrylowanych wiśni w soku
*dodatkowo
- 900g kwaśnej śmietany 18%
- 100g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- płatki czekoladowe
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie tego ciasta zaczynamy dzień wcześniej. Śmietanę na krem przekładamy na sitko wyłożone gazą i wstawiamy na noc do lodówki, by śmietana odciekła.
2. Następnego dnia wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Wiśnie odcedzamy na sitku.
3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 15 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 10x25cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy w rzędzie wiśnie, zawijamy w rulony, dobrze zaciskając końce.
4. Ruloniki przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy, odcinamy końce ok. 0,5cm z każdej strony.
5. Śmietanę, która odciekła przekładamy do miski, mieszamy ją z cukrem zwykłym i waniliowym, aż się rozpuści.
6. Na paterze układamy 5 ruloników ciasno obok siebie, boki dobrze jest czymś przycisnąć, żeby się nie rozjeżdżały, smarujemy cienko śmietaną, następnie układamy 4 ruloniki, ponownie smarujemy śmietaną, później 3 ruloniki, śmietana, 2 ruloniki, śmietana, 1 rulonik, całość smarujemy pozostałą śmietaną, posypujemy płatkami czekoladowymi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, żeby ruloniki trochę zmiękły.
Inspiracja:arabeskawaniliowa
*na ciasto
- 200g margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 jajko
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiki wydrylowanych wiśni w soku
*dodatkowo
- 900g kwaśnej śmietany 18%
- 100g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- płatki czekoladowe
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie tego ciasta zaczynamy dzień wcześniej. Śmietanę na krem przekładamy na sitko wyłożone gazą i wstawiamy na noc do lodówki, by śmietana odciekła.
2. Następnego dnia wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Wiśnie odcedzamy na sitku.
3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 15 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 10x25cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy w rzędzie wiśnie, zawijamy w rulony, dobrze zaciskając końce.
4. Ruloniki przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy, odcinamy końce ok. 0,5cm z każdej strony.
5. Śmietanę, która odciekła przekładamy do miski, mieszamy ją z cukrem zwykłym i waniliowym, aż się rozpuści.
6. Na paterze układamy 5 ruloników ciasno obok siebie, boki dobrze jest czymś przycisnąć, żeby się nie rozjeżdżały, smarujemy cienko śmietaną, następnie układamy 4 ruloniki, ponownie smarujemy śmietaną, później 3 ruloniki, śmietana, 2 ruloniki, śmietana, 1 rulonik, całość smarujemy pozostałą śmietaną, posypujemy płatkami czekoladowymi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, żeby ruloniki trochę zmiękły.
Inspiracja:arabeskawaniliowa
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
Genialne ciasto, porywam kawałek :-)
robiłam podobne ciasto pod nazwą "klasztorna chata", z nieco innego przepisu; Twoje, z kwaśną śmietaną bardzo mi się podoba, chyba się skuszę na podobne!
Wygląda bardzo apetycznie))
Trzeba to oddać, że bardzo interesujący i apetyczny kształt :)
Wygląda wspaniale ! :)
Wygląda inponująco :) Ja mam dwie lewe ręce do robienia ciast jednak powoli się przełamuję. Teraz chciałabym zrobić tiramisu z tego http://kcalmar.com/blog/2016/05/20/fit-tiramisu-na-dzien-mamy/ przepisu. Mam nadzieje, że mi się uda. To dość ambitne ciacho jak dla mnie ale trzeba próbować :)
Prześlij komentarz