niedziela, 15 maja 2016

Monastyrska izba

Składniki:
*na ciasto
- 200g margaryny
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 50g cukru
- 1 jajko
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiki wydrylowanych wiśni w soku
*dodatkowo
- 900g  kwaśnej śmietany 18%
- 100g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie tego ciasta zaczynamy dzień wcześniej. Śmietanę na krem przekładamy na sitko wyłożone gazą i wstawiamy na noc do lodówki, by śmietana odciekła.
2. Następnego dnia wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Wiśnie odcedzamy na sitku.
3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 15 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 10x25cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy w rzędzie wiśnie, zawijamy w rulony, dobrze zaciskając końce.
4. Ruloniki przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy, odcinamy końce ok. 0,5cm z każdej strony.
5. Śmietanę, która odciekła przekładamy do miski, mieszamy ją z cukrem zwykłym i waniliowym, aż się rozpuści.
6. Na paterze układamy 5 ruloników ciasno obok siebie, boki dobrze jest czymś przycisnąć, żeby się nie rozjeżdżały, smarujemy cienko śmietaną, następnie układamy 4 ruloniki, ponownie smarujemy śmietaną, później 3 ruloniki, śmietana, 2 ruloniki, śmietana, 1 rulonik, całość smarujemy pozostałą śmietaną, posypujemy płatkami czekoladowymi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, żeby ruloniki trochę zmiękły.
Inspiracja:arabeskawaniliowa

6 komentarze:

Kulinarna Maniusia pisze...

Genialne ciasto, porywam kawałek :-)

Asa_6niebo pisze...

robiłam podobne ciasto pod nazwą "klasztorna chata", z nieco innego przepisu; Twoje, z kwaśną śmietaną bardzo mi się podoba, chyba się skuszę na podobne!

megii013 pisze...

Wygląda bardzo apetycznie))

Blog pisze...

Trzeba to oddać, że bardzo interesujący i apetyczny kształt :)

Słodkie Niebo pisze...

Wygląda wspaniale ! :)

Wikaaa pisze...

Wygląda inponująco :) Ja mam dwie lewe ręce do robienia ciast jednak powoli się przełamuję. Teraz chciałabym zrobić tiramisu z tego http://kcalmar.com/blog/2016/05/20/fit-tiramisu-na-dzien-mamy/ przepisu. Mam nadzieje, że mi się uda. To dość ambitne ciacho jak dla mnie ale trzeba próbować :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne