wtorek, 17 maja 2016

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:
- ok. 8 małych ogórków gruntowych
- pęczek włoszczyzny
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- kilka łyżek śmietany 30%
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- pęczek koperku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 litrem wody, dodajemy ziarna pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe, szczyptę soli i gotujemy bulion, co najmniej 45 min.
2. Gotowy bulion przecedzamy. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.
3. Ogórki kroimy w półplasterki (można je obrać) i przesmażamy na maśle przez kilka minut, dodajemy posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy kilka minut.
4. Zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

1 komentarze:

Kasia pisze...

Idealna na zbliżające się letnie upały! Dzięki za fajny przepis :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

Top Blogi