czwartek, 19 maja 2016
Mojonezowe ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4 płaskie łyżki majonezu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g startej białej czekolady
- 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując zwykły cukier i waniliowy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, majonez. Do masy wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
2. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
3. Ciasto przelewamy do średniej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, posypujemy pokrojonym rabarbarem. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka), studzimy w uchylonym piekarniku, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:waniliaikardamon
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 4 płaskie łyżki majonezu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50g startej białej czekolady
- 1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując zwykły cukier i waniliowy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, majonez. Do masy wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na małych obrotach.
2. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.
3. Ciasto przelewamy do średniej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, posypujemy pokrojonym rabarbarem. Pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka), studzimy w uchylonym piekarniku, posypujemy cukrem pudrem.
Inspiracja:waniliaikardamon
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Robiłam kilka razy ciasto majonezowe, bardzo mi smakuje.
Prześlij komentarz