piątek, 31 maja 2013

Kurczak zapiekany z jabłkami i bakaliami

Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 1 duże jabłko
- przyprawa do kurczaka
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1.Kurczaka oczyszczamy i kroimy w mniejsze kawałki, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 15 min.
2. Później dodajemy jogurt, rodzynki, orzechy, miód, wszystko mieszamy.
3. Jabłko obieramy i kroimy w plasterki, które układamy w naczyniu żaroodpornym. Na warstwę jabłek wykładamy wcześniej przygotowane mięso. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach, aż kurczak się zezłoci i będzie upieczony.

środa, 29 maja 2013

Pancakes szpinakowe

Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 1 op. sera typu włoskiego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Szpinak wkładamy do garnka i gotujemy, aż do odparowania płynu. Jeśli jest to szpinak w liściach to go miksujemy, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
2. Później dodajemy jajka, mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni.
3. Ser mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Usmażone placuszki podajemy z przygotowanym serkiem.

poniedziałek, 27 maja 2013

Babeczki marchewkowe z kremem cytrynowym

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 duże marchewki
- 2 plastry ananasa z puszki
*na krem
- 100g białego kremowego serka
- 50g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- starta skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach, ananasa drobno siekamy.
2. Jajka miksujemy z cukrem i olejem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie miksujemy.
3. Na końcu do ciasta dodajemy marchew, ananasa i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do papilotek ułożonych w formie do muffinów. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
4. Masło miksujemy na gładko z cukrem pudrem i serkiem, pod koniec dodajemy skórkę z cytryny. Na wystudzone babeczki nakładamy krem, można przyozdobić czekoladą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.

niedziela, 26 maja 2013

Kurczak z migdałami i granatem

Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 owocu granatu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 kostka drobiowa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w większe kawałki, oprószamy pieprzem.
2. W misce mieszamy olej, cukier, sos sojowy. Następnie przekładamy filety i marynujemy ok. 30 min.
3. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, później dodajemy kurczaka z odrobiną marynaty, smażymy ok. 7 min, pod koniec dodajemy płatki migdałowe.
4. Następnie dodajemy kostkę drobiową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody oraz natkę pietruszki. Dusimy ok. 30 min. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody, wlewamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Wykładamy na talerz i posypujemy ziarenkami granatu.

sobota, 25 maja 2013

Placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki:
*na placki
- 1kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na gulasz
- 500g mięsa z szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- Maggi
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, dalej smażymy. Później wlewamy 1/2 szklanki wody, przyprawiamy słodką papryką, chili, zielem i gotujemy do miękkości mięsa ok. 50 min. Pod koniec przyprawiamy do smaku przyprawą Maggi, solą i pieprzem, dodajemy mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki wody, zagotowujemy.
2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na małych oczkach, na chwilę odstawiamy. Następnie odlewamy płyn, który powstanie z ziemniaków. Do odsączonych dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, gdy się zezłocą, przekładamy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładamy na talerze i podajemy z gorącym sosem gulaszowym.



czwartek, 23 maja 2013

Czerwony barszcz z białą fasolą i czosnkiem

Składniki:
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 2-3 łyżki zakwasu na barszcz czerwony
- 1 puszka białej fasoli
- 2 kostki bulionowe
- 4 pomidory
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- olej

Sposób przygotowania:
1. Warzywa korzeniowe i ziemniaki obieramy, płuczemy. Buraki ścieramy na dużych oczkach, a resztę jarzyn kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i smażymy 2 min.
3. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1,5 litra wrzątku. Bulionem zalewamy warzywa i gotujemy ok. 25 min.
4. Fasolę odsączamy, dodajemy do zupy wraz z zakwasem, zagotowujemy. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie obieramy je ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 min,
5. Do zupy dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem. Na końcu wlewamy śmietanę rozmieszaną w połowie szklanki zupy, zagotowujemy.


niedziela, 19 maja 2013

Arancini-sycylijskie kulki ryżowe

Składniki:
- 400g ryżu (arborio lub na risotto)
- 200g mielonego mięsa
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 mała puszki zielonego groszku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 100g żółtego sera
- 3 jajka
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 2 garści parmezanu
- bułka tarta
- mąka
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i cebulę obieramy, drobno siekamy. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy warzywa i mięso. Dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.
2. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Gotowy ryż przekładamy do miski, dodajemy szafran wymieszany z 1/4 szklanki wody, 1 roztrzepane jajko, parmezan, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Na dłoń nakładamy łyżkę ryżu, spłaszczamy w ten sposób, aby powstało zagłębienie, nakładamy tam łyżeczkę przygotowanego mięsa i kilka kostek sera, następnie nakrywamy drugą warstwą ryżu i formujemy w dłoniach kulkę.
4.Każdą kulkę obtaczamy w mące, następnie w pozostałych posolonych i roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej.
5. Po uformowaniu wszystkich arancini, smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniczki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

piątek, 17 maja 2013

Serowe zawijańce

Składniki:
*na ciasto
- 30g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
*na nadzienie
- 250g białego sera mielonego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/3 szklanki rodzynek
*dodatkowo
- 2 łyżki masła
- lukier

Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozrabiamy w letnim mleku. Następnie dodajemy je do reszty składników na ciasto.
2. Ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Ser mieszamy z jajkiem i cukrami. Na końcu dodajemy rodzynki wcześniej zaparzone, mieszamy.
4. Ciasto rozwałkowujemy na płat o wymiarach 40x30 cm, po czym wykładamy na niego serowe nadzienie. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 części. Każdy kawałek kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lekko dłonią spłaszczamy.
5. Na końcu zawijańce smarujemy roztopionymi 2 łyżkami masła. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu lukrujemy.

środa, 15 maja 2013

Lokma - tureckie pączki

Składniki:
*na ciasto
- 20g świeżych drożdży
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- olej do smażenia
*na syrop
- 1 szklanka cukru pudru
- 100ml wody

Sposób przygotowania:
1. Wszyskie składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy ręką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 min.
2. Następnie formujemy małe kuleczki i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy na złoty kolor od czasu do czasu przewracając, by równo się opiekły. Gotowe wykładamy na papierowe ręczniczki, by ociekły z tłuszczu.
3. Cukier z wodą zagotowujemy, można dodać trochę soku z cytryny. Przygotowanym syropem polewamy usmażone pączki. Można posypać startymi pistacjami, kokosem, czy granatem.

poniedziałek, 13 maja 2013

Imam bayildi-nadziewany bakłażan

Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cukinia
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- oregano
- sól i pieprz
-oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie części, lekko wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 20 min.
2. Papryki oczyszczamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię obieramy i również kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy pomidory, zmiażdżony czosnek i smażymy aż delikatnie zmiękną, a płyn odparuje. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
4. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i podsmażamy na oliwie. Następnie układamy na blaszce wyłożonej spożywczą folią aluminiową, nakładamy do środka farsz, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.

sobota, 11 maja 2013

Placuszki z kaszy manny

Składniki:
- 1 jajko
- 2 łyżki serka wiejskiego
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- garść rodzynek

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy trzepaczką, odstawiamy na 20 min.
2. Następnie placuszki smażymy na rozgrzanej suchej patelni lub z odrobiną oleju. Podajemy z konfiturą, czy polane czekoladą.


czwartek, 9 maja 2013

Chleb z oliwkami i bazylią

Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 170ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 4 łyżki pokrojonych czarnych oliwek

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy pokruszone drożdże, wodę z oliwą oraz sól.
2. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min., aż ciasto wyrośnie.
3. Następnie odrywamy 1/3 część ciasta i odkładamy na bok. Pozostałe mieszamy z 3 łyżkami oliwek i bazylią, formujemy podłużny bochenek.
4. Pozostawioną 1/3 część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4cm, smarujemy lekko wodą, posypujemy resztą oliwek, układamy wcześniej uformowany bochenek, owijamy go ciastem. Bochenek układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko go nacinamy, posypujemy bazylią i odstawiamy na ok. 25 min., aż jeszcze podrośnie.
5. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 35 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja:kulinarne-rozkosze


wtorek, 7 maja 2013

Potrawka z kaszy, kurczaka i warzyw

Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1/4 kalafiora
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z różyczkami kalafiora w garnku na oliwie i maśle. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, kaszę, zalewamy wodą, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, curry i dusimy ok. 15-20 min. od czasu do czasu mieszając.
2. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

niedziela, 5 maja 2013

Strogonoff z makaronem

Składniki:
- 20dag pieczarek
- 1 mała czerwona papryka
- 1 marchewka
- 40dag wołowiny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- makaron

Sposób przygotowania:
1. Wołowinę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i mąką. Podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy pod przykryciem ok. 40 min.
2. Cebulę obieramy, szatkujemy. Paprykę i marchewkę oczyszczamy, kroimy w paski, a pieczarki w plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju, następnie przekładamy do rondla z mięsem i dusimy ok. 15-20 min., do miękkości warzyw. Pod koniec wrzucamy pokrojone ogórki.
3. Na końcu zaprawiamy śmietaną wymieszaną z koncentratem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, przygotowanym według przepisu na opakowaniu.


piątek, 3 maja 2013

Kotleciki z fasoli

Składniki:
*na kotleciki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pieczarki
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka z czerwonej fasoli
- 1/2 łyżeczki chili
- 50g bułki tartej
- 1 ogórek konserwowy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*na sos
- 1/2 puszki ananasa
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek, pieczarki siekamy i obsmażamy na oliwie 8-10 min.
2. Następnie miksujemy z odsączoną fasolką, chili, bułką tartą, drobno posiekanym ogórkiem, natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, by zrobiły się brązowe i chrupiące.
3. Plastry ananasa wyjmujemy z puszki, a sok wlewamy na patelnię, dodajemy chili, ocet i cukier. Wrzucamy pokrojone plastry ananasa i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4. Gotowe kotleciki podajemy z ananasowym sosem i ziemniaczanym puree.

środa, 1 maja 2013

Rozwiązanie konkursu pt. "Zobacz, co mam w środku?"

Nagrody zostały przyznane:


I miejsce: "Pieczeń rzymska z jajkiem pod kołderką z boczku"-Małgorzata Olszewska

II miejsce: "Babeczka jaglana z nadzieniem czekoladowym"- Anita Klich

Gratulacje!

przepisy możecie znaleźć na fanpage bloga

Kurczak z soczewicą w sosie pomidorowym

Składniki:
- 400g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 400ml bulionu drobiowego
- 50g czerwonej soczewicy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkie papryki
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na oleju.
2. W rondlu smażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory, bulion, zagotowujemy, później wrzucamy podsmażone mięso, przyprawiamy papryką słodką i chili, cynamonem, kolendrą, gotujemy ok. 8 min.
3. Dodajemy soczewicę i ponownie gotujemy ok. 15 min. (do jej miękkości). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z ryżem lub kuskusem.

Videoprzepis

Top Blogi