czwartek, 9 maja 2013

Chleb z oliwkami i bazylią

Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 10g świeżych drożdży
- 170ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonej bazylii
- 4 łyżki pokrojonych czarnych oliwek

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, następnie dodajemy pokruszone drożdże, wodę z oliwą oraz sól.
2. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min., aż ciasto wyrośnie.
3. Następnie odrywamy 1/3 część ciasta i odkładamy na bok. Pozostałe mieszamy z 3 łyżkami oliwek i bazylią, formujemy podłużny bochenek.
4. Pozostawioną 1/3 część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4cm, smarujemy lekko wodą, posypujemy resztą oliwek, układamy wcześniej uformowany bochenek, owijamy go ciastem. Bochenek układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko go nacinamy, posypujemy bazylią i odstawiamy na ok. 25 min., aż jeszcze podrośnie.
5. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 35 min. (do suchego patyczka).
Inspiracja:kulinarne-rozkosze


2 komentarze:

Natalia pisze...

Na to jeszcze nie wpadłam z chęcią wypróbuje. Świetny blog !

gin pisze...

Mmm, niezwykle aromatyczne połączenie :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi