środa, 29 maja 2013

Pancakes szpinakowe

Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 1 op. sera typu włoskiego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Szpinak wkładamy do garnka i gotujemy, aż do odparowania płynu. Jeśli jest to szpinak w liściach to go miksujemy, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
2. Później dodajemy jajka, mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni.
3. Ser mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Usmażone placuszki podajemy z przygotowanym serkiem.

6 komentarze:

Justyna Bąk pisze...

super pomysł:)

Maggie pisze...

Ten zielony kolor od razu poprawia humor!
Ile to jest 1/2 opakowania? Bo korci mnie, zeby zrobic...

Pokochaj gotowanie pisze...

Ja użyłam szpinaku Bonduelle, który jest pakowany po 750g, czyli do przepisu ok. 380g :)

wedelka pisze...

Rewelacyjne :) Zapraszam Cię serdecznie z tą potrawą do mojej zabawy „Czas na szpinak 3″ http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2013/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-3.html Pozdrawiam ;)

whiness pisze...

Ale świetne! Nigdy nie robiłam takich pancakes - koniecznie trzeba to zmienić! :)

Sylvia / Happiness is homemade pisze...

Może w takiej wersji szpinak mi podpasuje ;) Wyglądają obłędnie!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi