niedziela, 26 maja 2013

Kurczak z migdałami i granatem

Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 owocu granatu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 kostka drobiowa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego

Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w większe kawałki, oprószamy pieprzem.
2. W misce mieszamy olej, cukier, sos sojowy. Następnie przekładamy filety i marynujemy ok. 30 min.
3. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, później dodajemy kurczaka z odrobiną marynaty, smażymy ok. 7 min, pod koniec dodajemy płatki migdałowe.
4. Następnie dodajemy kostkę drobiową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody oraz natkę pietruszki. Dusimy ok. 30 min. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody, wlewamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Wykładamy na talerz i posypujemy ziarenkami granatu.

4 komentarze:

Mirabelka pisze...

O, też ostatnio robiłam tego kurczaka :) jeszcze nie opublikowałam przepisu, bo czeka sobie w kolejce... ale potwierdzam, że jest pyszny! ślicznie u Ciebie wygląda na zdjęciu :)

Inspirowane Smakiem pisze...

Uwielbiam kurczaka z granatami. Pysznie podkreślają smak mięsa, a nie są zbyt słodkie:)

Olka pisze...

Bardzo oryginalny przepis, nie widziałam jeszcze takiego zestawu składników do kurczaka.

Anonimowy pisze...

dzis zrobilam! pycha! smakuje rownie dobrze bez granatow, ale z granatami dopiero nabiera smaku:) polecam!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi