czwartek, 23 maja 2013

Czerwony barszcz z białą fasolą i czosnkiem

Składniki:
- 4 buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 2-3 łyżki zakwasu na barszcz czerwony
- 1 puszka białej fasoli
- 2 kostki bulionowe
- 4 pomidory
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- sól
- olej

Sposób przygotowania:
1. Warzywa korzeniowe i ziemniaki obieramy, płuczemy. Buraki ścieramy na dużych oczkach, a resztę jarzyn kroimy w kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy warzywa, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i smażymy 2 min.
3. Kostki bulionowe rozpuszczamy w 1,5 litra wrzątku. Bulionem zalewamy warzywa i gotujemy ok. 25 min.
4. Fasolę odsączamy, dodajemy do zupy wraz z zakwasem, zagotowujemy. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie obieramy je ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 min,
5. Do zupy dodajemy obrany i przeciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem. Na końcu wlewamy śmietanę rozmieszaną w połowie szklanki zupy, zagotowujemy.


3 komentarze:

Karmel-itka. pisze...

bardzo syty :] i obfitujący w pyszne smaki.

Adam pisze...

Moja ulubiona zupa :)

Justyna Bąk pisze...

barszczyk, bardzo dobra rzecz:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi