piątek, 3 maja 2013

Kotleciki z fasoli

Składniki:
*na kotleciki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 pieczarki
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka z czerwonej fasoli
- 1/2 łyżeczki chili
- 50g bułki tartej
- 1 ogórek konserwowy
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
*na sos
- 1/2 puszki ananasa
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek, pieczarki siekamy i obsmażamy na oliwie 8-10 min.
2. Następnie miksujemy z odsączoną fasolką, chili, bułką tartą, drobno posiekanym ogórkiem, natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, by zrobiły się brązowe i chrupiące.
3. Plastry ananasa wyjmujemy z puszki, a sok wlewamy na patelnię, dodajemy chili, ocet i cukier. Wrzucamy pokrojone plastry ananasa i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4. Gotowe kotleciki podajemy z ananasowym sosem i ziemniaczanym puree.

1 komentarze:

whipped cream pisze...

super!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi