poniedziałek, 13 maja 2013

Imam bayildi-nadziewany bakłażan

Składniki:
- 1 bakłażan
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cukinia
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- oregano
- sól i pieprz
-oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy wzdłuż na dwie części, lekko wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na 20 min.
2. Papryki oczyszczamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, cukinię obieramy i również kroimy w kostkę.
3. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa, zalewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy pomidory, zmiażdżony czosnek i smażymy aż delikatnie zmiękną, a płyn odparuje. Pod koniec przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
4. Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i podsmażamy na oliwie. Następnie układamy na blaszce wyłożonej spożywczą folią aluminiową, nakładamy do środka farsz, posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach.

5 komentarze:

Ervisha pisze...

Wgląda wspaniale :) Zapraszam do udziału w akcji wegetariański obiad :) Prosże tylko pamiętac o banerku :)

Maggie pisze...

Az mi zapachnialo sloncem i wakacjami :)

zufik pisze...

Pychota, jeszcze w tym sezonie nie robiłam bakłażana, muszę się rozejrzeć za nim;)

Panna Malwinna pisze...

Cudownie letni przepis :)

Ola Laj pisze...

pycha bakłażany! polecam też spróbować wersji grillowanej http://www.zgrilla.pl/faszerowane-baklazany-z-grilla/

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi