wtorek, 31 marca 2015

Deser gryczany z czekoladą i porzeczkami

Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 150ml mleka
- 150ml wody
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 100ml konfitury z czarnej porzeczki
- opcjonalnie bita śmietana

Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, następnie gotujemy w wodzie. Gdy wchłonie cały płyn wlewamy mleko i ponownie gotujemy do całkowitego jego wchłonięcia. Gorącą kaszę mieszamy z czekoladą, aż się rozpuści.
2. Na końcu dodajemy konfiturę, całość miksujemy. kaszę przekładamy do pucharków, można podać z bitą śmietaną i skórką z cytryny.
Inspiracja: bezglutenowi

niedziela, 29 marca 2015

Przepisy na Wielkanoc



Słodkości











 
 

 
 
 










































 
 

Wytrawnie
 





























































sobota, 28 marca 2015

Zupa marchewkowa z kuskusem i fetą

Składniki:
- 1kg obranej marchwi
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- 3/4 szklanki kaszy kuskus
- 250g sera feta
- natka pietruszki

Sposób przygotowania:
1. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Kaszę zalewamy 3/4 szklanki wrzątku, przykrywamy i odkładamy na kilka minut, by wchłonęła płyn. Dodajemy do niej posiekaną natkę, przyprawiamy do smaku solą.
3. Do zupy dodajemy sok z cytryny oraz połowę sera, miksujemy na gładki krem, na końcu przyprawiamy do smaku kminkiem, solą i pieprzem.
4. Krem podajemy z wcześniej przygotowanym kuskusem oraz z pozostałym pokruszonym serem feta.
Inspiracja:kalejdoskopkulinarny

czwartek, 26 marca 2015

Pasta z groszku i fety

Składniki:
- 1 szklanka mrożonego groszku
- ok. 150g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- pieprz

Sposób przygotowania:
1. Groszek gotujemy, aż będziemy miękki, odsączamy.
2. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy.
3. W blenderze miksujemy groszek z pokrojonym serem, czosnkiem, pietruszką, oliwą. Na końcu przyprawiamy do smaku pieprzem. Pastę podajemy ze świeżym pieczywem.

wtorek, 24 marca 2015

Placek egzotyczny

Składniki:
- 350g mąki pszennej
- 50g otrąb pszennych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 paczuszka suszonych drożdży
- 25g brązowego cukru
- 25g masła pokrojonego w kostkę
- 100g kandyzowanych owoców (np.ananas, mango, papaja)
- ok. 250ml letniej wody
- 50g podprażonych wiórków kokosowych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z otrębami, drożdżami, solą i imbirem. Dodajemy masło, które rozcieramy palcami, następnie stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy ciasto na stolnicy obsypanej mąką przez kilka minut. Później ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto mieszamy z podprażonymi wiórkami (muszą być wystudzone) i pokrojonymi owocami. Chwilę wyrabiamy ręką i przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem, odkładamy na 30 min. do wyrośnięcia.
3. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy 2 łyżkami wiórków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na ok. 30 min., aż nabierze złotego koloru. Gotowy placek wyciągamy z formy i studzimy na kratce.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne