wtorek, 31 stycznia 2012

Krem z pieczarek

Składniki:
- 1 cebula 
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- 30 dag pieczarek
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 szklanki śmietanki 18%
- 1 kostka rosołowa
- sól i pieprz
- grzanki

Sposób przygotowania:
1. Pietruszkę, marchew, ziemniaki, cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę, zalewamy 3 szklankami wody, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy do miękkości warzyw.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, aż puszczą wodę. Połowę pieczarek dodajemy pod koniec gotowania warzyw, a drugą część odstawiamy.
3. Warzywa z pieczarkami miksujemy, następnie stawiamy ponownie na palnik, przyprawiamy i dodajemy śmietankę.
4. Zupę nalewamy do miseczek, podajemy z grzankami i pozostawionymi pieczarkami.

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Placki z otrębami

Składniki:
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 4 łyżki otrąb pszennych
- 2 jajka
- 4 łyżki kefiru
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- olej

Sposób przygotowania:
1. Otręby wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy kefir, aromat, jajka i cukier waniliowy. Wszystkie składniki starannie mieszamy.
2. Na małej ilości rozgrzanego oleju smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Robimy to ostrożnie, ponieważ są bardzo delikatne, po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek. Podajemy np. z cukrem pudrem.

niedziela, 29 stycznia 2012

Serowe paluchy

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 10 dag żółtego sera
- sól, oregano

Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie przecinamy na dwie równe połówki. Każdą połówkę smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy odrobiną soli i oregano.
2. Jedną połówkę posypujemy startym drobno żółtym serem, przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko przyciskamy. Następnie nożem kroimy paski szerokości ok. 1,5 cm i zwijamy w spiralki, końcówki sklejamy przyciskając palcami, by się nie rozkręciły.
3. Spiralki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 min, aż lekko się zrumienią.


Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Vivat ser".

Witaminkowa jaglanka

Składniki:
- 1 banan
- 1 duży ugotowany burak
- 2 kiwi
- 1/2 szklanka kaszy jaglanej
- 1 lub 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:
1. Kaszę kładziemy na sitko, najpierw przepłukujemy w zimnej wodzie, a później w gorącej. Następnie gotujemy ją w 1 i 1/3 szklance wody do miękkości, studzimy.
2. Banan i ugotowany, obrany burak miksujemy na gładką masę wraz z cukrem, następnie mieszamy z kaszką. Podajemy z obranym i pokrojonym kiwi.


Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Coś z niczego".
sobota, 28 stycznia 2012

Deser z kiwi

Składniki:
- 4 małe serki waniliowe Danio
- 6 dużych owoców kiwi
- 400ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- kilka kostek czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:
1. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę (zostawiamy do ozdoby 4 plasterki), następnie je miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru, pozostawiając niewielkie kawałeczki.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru.
3. Do czterech pucharków nakładamy serek Danio (po jednym do każdego), następnie zmiksowane owoce, na wierzch kładziemy śmietanę. Na końcu ozdabiamy startą czekoladą i plasterkami kiwi.
Inspiracja: Skarbiec Kulinarny

piątek, 27 stycznia 2012

Markizy orzechowo-czekoladowe

Składniki:
- 1 jajko
- 100g masła
- 200g mąki pszennej
- 70g cukru
- 60g mielonych orzechów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudu
- ok. 100ml śmietany 30%

Sposób wykonania:
1. Mąkę mieszamy z cukrem, orzechami i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy posiekane masło, jajko, wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wycinamy kółeczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach (powinny się lekko zrumienić).
3. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i cukrem pudrem, do połączenia składników. Masę nakładamy na ostudzone ciastka, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Jak przystało na markizy są troszeczkę twarde, ale i tak pyszne!

poniedziałek, 23 stycznia 2012

Keks czekoladowy

Składniki:
- 2 łyżki kakao
- 120g mąki pszennej+1 łyżka do bakali
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g suszonej śliwki
- 50g rodzynek
- 100g orzechów np. laskowych

Sposób przygotowania:
1. Śliwki i orzechy kroimy, dodajemy rodzynki oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy.
2. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka, ciągle miksując.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy ją do masy, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakaem, również dodajemy do masy wraz z ekstraktem. Po zmiksowaniu ciasta dodajemy obsypane bakalie, mieszamy łyżką.
4. Ciasto nakładamy do małej lub średniej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (sprawdzamy czy jest gotowe patyczkiem, powinno być lekko przypieczone z wierzchu, uważać by nie przypalić). Po ostudzeniu można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

wtorek, 17 stycznia 2012

Trufle z migdałem

Składniki:
- 300g pokruszonych herbatników
- 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
- 90g wiórków kokosowych+do obtoczenia
- 1/2 opakowania migdałów w całości
- 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy pokruszone herbatniki, wiórki, kakao i mleko skondensowane. Następnie masę wkładamy do lodówki na ok. 15 min.
2. Wiórki przeznaczone do obtoczenia podsmażamy na suchej patelni, studzimy.
3. Z masy formujemy kuleczki, do środka wkładamy migdał. Każdą kuleczkę obtaczamy w podsmażonych wiórkach. Wkładamy na chwilę do lodówki.

poniedziałek, 16 stycznia 2012

Piernikowa granola

Składniki:
- 2 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 1/2 szklanki wirków kokosowych
- 3/4 szklanki mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Płatki mieszamy z pokrojonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, przyprawą do pierników i z miodem zmieszanym z olejem. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Dużą blaszkę smarujemy cienko olejem i wysypujemy na nią granolę. Pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zrumieniła.
3. Granolę studzimy, dodajemy pokrojone suszone owoce, mieszamy, przekładamy do słoików.

sobota, 14 stycznia 2012

Pasta z łososiem

Składniki:
- 80g wędzonego łososia
- 3 jajka
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka serka śmietankowego kanapkowego
- kilka gałązek koperku
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i w misce rozdrabniamy, najlepiej widelcem.
2. Łososia bardzo drobno kroimy, koperek siekamy, wszystko wkładamy do jajek. Później dodajemy majonez i serek, mieszamy.
3. Pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem.


piątek, 13 stycznia 2012

Sola zapiekana z warzywami

Składniki:
- 6 filetów z soli
- 5 różyczek brokuły
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- kawałek selera
- sok z 1/2 cytryny
- 200g sera rokpol
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Filety płuczemy, następnie kropimy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Różyczki brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min., odsączamy, następnie kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach. Starte warzywa wraz z posiekaną cebulką i pokrojoną w kostkę papryką dusimy chwilę na maśle, następnie dodajemy brokuły, wykładamy do miski. Dodajemy do nich starty ser, mieszamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy tartą bułkę i śmietanę, mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
3. Filety układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wykładamy masę warzywną, zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach.

czwartek, 12 stycznia 2012

Tort morelowo-czekoladowy

Składniki:
*na ciasto
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
*na masę owocową
- 250 ml konfitury morelowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
*na masę śmietanową:
- 1/2 litra śmietany 30%
- 2 opakowania śmietany fix
- 1 cukier waniliowy
- 40g płatków czekoladowych
*dodatkowo
- złote perełki
- płatki czekoladowe

Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakaem, miksujemy na gładką i puszystą masę. Gotowe ciasto wykładamy do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka). Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika i kładziemy do góry dnem na ściereczce, do ostudzenia. Później zdejmujemy formę i kroimy na trzy krążki.
2. Konfiturę wkładamy do garnka, mieszamy z mąką i zagotowujemy uważając, by się nie przypaliła (jeśli jest bardzo gęsta dodajemy kilka łyżek wody), studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier waniliowy wymieszany z fixami. Do połowy dodajemy płatki czekoladowe, drugą połowę zostawiamy do ubrania.
4. Na pierwszy krążek ciasta kładziemy 1/2 część konfitury, następnie 1/2 część śmietany z płatkami czekoladowymi, przykrywamy drugim krążkiem, na niego wykładamy pozostałą konfiturę i śmietanę z płatkami. Całość przykrywamy trzecim krążkiem, dekorujemy pozostawioną na początku śmietaną, płatkami czekoladowymi i perełkami. Wkładamy na chwile do lodówki.

niedziela, 8 stycznia 2012

Placuszki z jabłkami

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 400ml kefiru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jabłka
- łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Jabłka oczyszczamy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy i sodę, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, kefir, mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Później dodajemy starte jabłka, mieszamy łyżką.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju (po usmażeniu kładziemy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu). Podajemy z dżemem, bądź z cukrem pudrem.

sobota, 7 stycznia 2012

Owsiane kulki

Składniki:
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki mleka w proszku
- kilka kropel olejku migdałowego
- 50g mlecznej czekolady
- 1 opakowanie czekolady w proszku (takiej do zalania w kubku)


Sposób przygotowania:
1. Dwie łyżki masła roztapiamy na patelni, wrzucamy połowę płatków owsianych i smażymy na złoty kolor, pod koniec dodajemy migdały, studzimy.
2. W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem i pozostałym masłem, następnie ściągamy z ognia i wrzucamy czekoladę, by całkowicie się rozpuściła. Później dodajemy olejek migdałowy, rodzynki, mieszamy. Do ciepłej masy czekoladowej wrzucamy uprażone płatki i te nieuprażone, mleko w proszku, mieszamy (jeśli masa będzie się zbyt kleista to można na chwilę włożyć do lodówki).
3. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w czekoladzie w proszku. Gotowe kulki wkładamy na chwilę do lodówki.

piątek, 6 stycznia 2012

Nadziewane mielone

Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 20 dag pieczarek
- 1 jajko
- 1 bułka
- 1/2 szklanki mleka
- kilka plasterków żółtego sera
- 1 cebula
- oregano, bazylia
- sól i pieprz
- tarta bułka
- olej


Sposób przygotowania:
1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, zioła, bułkę namoczoną w mleku i wyciśniętą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju z posiekaną cebulką, studzimy.
3. Następnie w dłoni formujemy podłużne zrazy, wkładając do środka kawałek plasterka żółtego sera i pieczarki. Dokładnie palcami zalepiamy, by przy smażeniu nie wyciekł ser. Każdy zrazik obtaczamy w bułce tartej.
4. Zraziki smażymy na oleju, najpierw na małym ogniu, by mięso nie było surowe, a później lekko przypiekamy z każdej strony.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Piernikowe renifery

Składniki:
*na ciasto
- 6 jajek
- 360g miękkiego masła
- 360g cukru
- 360g mąki pszennej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g posiekanych kandyzowanych wiśni
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
*masę budyniową
- 1/2 litra mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 250g miękkiego masła
*dodatkowo
- precelki
- czerwone drażetki
- kilka kartofelek marcepanowych
- polewa w pisaku na oczy

Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować ciasto zaczynamy od miksowania masła z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy jajka, aromat, mleko, cały czas miksujemy. Mąkę mieszamy z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem, dodajemy do masy i dokładnie miksujemy, by nie było grudek. Na końcu dodajemy kandyzowane wiśnie, delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (ciasto nakładamy prawie do całej wysokości foremki). Pieczemy 18-20 min. w 200 stopniach, aż będą lekko zrumienione.
2. Pół szklanki mleka mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrami, żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy połączone wcześniej składniki i gotujemy do momentu otrzymania konsystencji budyniu, studzimy. Masło zmiksować, następnie porcjami dodawać budyń (wtedy najlepiej ucierać kołką) na gładką masę. Ostudzone muffiny smarujemy masą budyniową i ozdabiamy (oczy zrobiłam z kulek marcepanowych i pisaka). Wkładamy na chwilę do lodówki.

Videoprzepis

Top Blogi