niedziela, 29 stycznia 2012

Serowe paluchy

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 10 dag żółtego sera
- sól, oregano

Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie przecinamy na dwie równe połówki. Każdą połówkę smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy odrobiną soli i oregano.
2. Jedną połówkę posypujemy startym drobno żółtym serem, przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko przyciskamy. Następnie nożem kroimy paski szerokości ok. 1,5 cm i zwijamy w spiralki, końcówki sklejamy przyciskając palcami, by się nie rozkręciły.
3. Spiralki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy w 200 stopniach ok. 10-15 min, aż lekko się zrumienią.


Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Vivat ser".

4 komentarze:

moje pasje pisze...

świetna propozycja :) Musi być pyszne :)

Monika Prucnel pisze...

Ojej a ja dziś własnie bardzo podobne paluszki zrobiłam, nawet podobnie je skręciłam ;) Tylko zrobiłam je z ciasta drożdżowego i z trochę innymi dodatkami ;)

Arvén pisze...

Zawsze się zastanawiam jak można je tak perfekcyjnie skręcić ;-) Jakoś nie mam talentu do robótek manualnych i mogę się założyć że moje własne byłyby dość pokraczne :D

Pokochaj gotowanie pisze...

Też mi się tak wydawało, a okazało się, że to naprawdę bardzo proste:)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi