piątek, 13 stycznia 2012

Sola zapiekana z warzywami

Składniki:
- 6 filetów z soli
- 5 różyczek brokuły
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- kawałek selera
- sok z 1/2 cytryny
- 200g sera rokpol
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Filety płuczemy, następnie kropimy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy, całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Różyczki brokuł gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min., odsączamy, następnie kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach. Starte warzywa wraz z posiekaną cebulką i pokrojoną w kostkę papryką dusimy chwilę na maśle, następnie dodajemy brokuły, wykładamy do miski. Dodajemy do nich starty ser, mieszamy. Następnie wbijamy jajko, dodajemy tartą bułkę i śmietanę, mieszamy. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
3. Filety układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wykładamy masę warzywną, zapiekamy ok. 30 min. w 200 stopniach.

1 komentarze:

Magda pisze...

Sola to moja ulubiona ryba z tych tzw. "o białym mięsie". Robiłam ją kiedyś w bardzo podobny sposób - była przepyszna!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi