wtorek, 21 marca 2017
Muffiny z dżemem i kolorowym kremem
Składniki:
*na ciasto
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- kilka łyżeczek ulubionego dżemu
*na krem
- 250ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy żółtko z mlekiem i olejem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Na samym końcu delikatnie łączymy z ubitym na sztywno białkiem.
2. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami kładziemy po łyżce ciasta, później po łyżeczce dżemu, każdą babeczkę uzupełniamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, aż ładnie się zarumienią, gotowe studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie łączymy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Śmietanowy krem można wymieszać z barwnikami spożywczymy i szprycą udekorować babeczki, chłodzimy w lodówce.
*na ciasto
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- kilka łyżeczek ulubionego dżemu
*na krem
- 250ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy żółtko z mlekiem i olejem, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Na samym końcu delikatnie łączymy z ubitym na sztywno białkiem.
2. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami kładziemy po łyżce ciasta, później po łyżeczce dżemu, każdą babeczkę uzupełniamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min, aż ładnie się zarumienią, gotowe studzimy.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie łączymy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Śmietanowy krem można wymieszać z barwnikami spożywczymy i szprycą udekorować babeczki, chłodzimy w lodówce.



niedziela, 19 marca 2017
Pasztet z gęsich wątróbek bez pieczenia
Składniki:
- 500g gęsich wątróbek
- 3 szalotki
- kolorowy pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200g klarowanego masła
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 50ml koniaku
Sposób przygotowania:
1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie przekładamy do miski i na tej samej patelni z dodatkiem masła smażymy oczyszczone i pokrojone wątróbki, posypujemy tymiankiem.
2. Gotowe mięso przekładamy do cebuli, na patelnie wlewamy koniak, chwilę gotujemy i przelewamy do wątróbek.
3. Mięso z cebulą blendujemy lub jak zrobiłam to ja przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, wraz z pieprzem i masłem (100g masła odkładamy na później).
4. Zmieloną masę przyprawiamy do smaku solą, przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i chłodzimy w lodówce.
5. Odłożone masło rozpuszczamy, wylewamy na schłodzony pasztet, posypujemy zmiażdżonymi ziarnami pieprzu, można posypać świeżymy ziołami i ponownie wkładamy do lodówki, by masło zastygło.
Inspiracja:kuchennymidrzwiami
- 500g gęsich wątróbek
- 3 szalotki
- kolorowy pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 200g klarowanego masła
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 50ml koniaku
Sposób przygotowania:
1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, następnie przekładamy do miski i na tej samej patelni z dodatkiem masła smażymy oczyszczone i pokrojone wątróbki, posypujemy tymiankiem.
2. Gotowe mięso przekładamy do cebuli, na patelnie wlewamy koniak, chwilę gotujemy i przelewamy do wątróbek.
3. Mięso z cebulą blendujemy lub jak zrobiłam to ja przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, wraz z pieprzem i masłem (100g masła odkładamy na później).
4. Zmieloną masę przyprawiamy do smaku solą, przekładamy do foremek, wyrównujemy wierzch i chłodzimy w lodówce.
5. Odłożone masło rozpuszczamy, wylewamy na schłodzony pasztet, posypujemy zmiażdżonymi ziarnami pieprzu, można posypać świeżymy ziołami i ponownie wkładamy do lodówki, by masło zastygło.
Inspiracja:kuchennymidrzwiami
wtorek, 14 marca 2017
Egzotyczna tarta
Składniki:
*na ciasto
- 190g zimnego masła
- 50ml mleka kokosowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250g mąki pszennej pelnoziarnistej
*na masę
- 100g ryżu arborio
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 szklanki soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 10g masła
*dodatkowo
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 szklanka soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- mango, kiwi i wiórki kokosowe do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko ugniatamy, zawijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Ciasto rozwałkowujemy wylepiamy formę (boki na wysokość ok. 3 cm) o średnicy 24 cm (wysmarowanej tłuszczem), nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy suchy groch lub fasolę, aby równo nam się upiekło. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier i groch, ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min.
3. Ryż gotujemy na małym ogniu z sokiem i mlekiem kokosowym, aż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn, pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i żółtka, wiórki oraz masło. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min., aż na ryżu powstanie lekka skorupka, gotowy studzimy.
3. W jednej szklance podgrzanego soku rozpuszcamy żelatynę, studzimy, gdy zacznie nam gęstnieć wylewamy na masę ryżową i chłodzimy w lodówce. Po kilku minutach na ciasto układamy owoce, posypujemy wiórkami.
*na ciasto
- 190g zimnego masła
- 50ml mleka kokosowego
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 250g mąki pszennej pelnoziarnistej
*na masę
- 100g ryżu arborio
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 szklanki soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 10g masła
*dodatkowo
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 szklanka soku tłoczonego z jabłek i mango Hortex
- mango, kiwi i wiórki kokosowe do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, szybko ugniatamy, zawijamy folią i chowamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Ciasto rozwałkowujemy wylepiamy formę (boki na wysokość ok. 3 cm) o średnicy 24 cm (wysmarowanej tłuszczem), nakłuwamy widelcem, kładziemy papier do pieczenia, wysypujemy suchy groch lub fasolę, aby równo nam się upiekło. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier i groch, ponownie wkładamy do piekarnika na 10 min.
3. Ryż gotujemy na małym ogniu z sokiem i mlekiem kokosowym, aż będzie wystarczająco miękki i wchłonie cały płyn, pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i żółtka, wiórki oraz masło. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min., aż na ryżu powstanie lekka skorupka, gotowy studzimy.
3. W jednej szklance podgrzanego soku rozpuszcamy żelatynę, studzimy, gdy zacznie nam gęstnieć wylewamy na masę ryżową i chłodzimy w lodówce. Po kilku minutach na ciasto układamy owoce, posypujemy wiórkami.

poniedziałek, 13 marca 2017
Zielony torcik
Składniki:
*na ciasto
- 450g mrożonego szpinaku Hortex
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190ml oleju
- 230g cukru
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
*na krem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- ew. barwnik spożywczy lub kilka łyżeczek jagodowego dżemu
*dodatkowo
- 1 op. borówek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
2. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, jogurt, w dalszej kolejności szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie nam jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowe ciasto studzimy, ścinamy lekko wierzch, króry drobno kruszmy. Pozostałe ciasto przecinamy na 3-4 okręgi.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone. Czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy i łączymy z kremem śmietanowym. Dla uzyskania koloru do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego lub dżemu.
5. Blaty ciasta przekładamy kremem również smarując wierzch. Ozdabiamy pokruszonym ciastem oraz borówkami, chłodzimy w lodówce.
*na ciasto
- 450g mrożonego szpinaku Hortex
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190ml oleju
- 230g cukru
- 300g mąki pszennej
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
*na krem
- 2 tabliczki białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietany 30%
- ew. barwnik spożywczy lub kilka łyżeczek jagodowego dżemu
*dodatkowo
- 1 op. borówek
Sposób przygotowania:
1. Szpinak odmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
2. W misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy olej, jogurt, w dalszej kolejności szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie nam jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
3. Gotowe ciasto studzimy, ścinamy lekko wierzch, króry drobno kruszmy. Pozostałe ciasto przecinamy na 3-4 okręgi.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając serek mascarpone. Czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej, lekko studzimy i łączymy z kremem śmietanowym. Dla uzyskania koloru do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego lub dżemu.
5. Blaty ciasta przekładamy kremem również smarując wierzch. Ozdabiamy pokruszonym ciastem oraz borówkami, chłodzimy w lodówce.


wtorek, 7 marca 2017
Mini tarty z jajkiem i szpinakiem
Składniki:
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- sól
- ok. 4 łyżek zimnej wody
*na farsz
- ok. 800g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 op. serka pesto i rukola firmy Apetina
- 2 jajka
- sól i pieprz
*dodatkowo
- jajka przepiórcze
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy pokrojone masło i wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Szpinak rozmrażamy, w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z serkami Apetina, jajkami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Foremki na 4 małe tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wypełniami surową fasolą lub grochem, aby podczas pieczenia ciasto było równe i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę, na ciasto wykładamy szpinakowy farsz i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
4. Tarty wyciągamy z pieca, na środku kładziemy po jednym surowym jajku przepiórczym, zapiekamy kolejne 15 min., aż jajka się zetną.
*na ciasto
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- sól
- ok. 4 łyżek zimnej wody
*na farsz
- ok. 800g mrożonego szpinaku w liściach
- 2 op. serka pesto i rukola firmy Apetina
- 2 jajka
- sól i pieprz
*dodatkowo
- jajka przepiórcze
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, odrobinę soli, dodajemy pokrojone masło i wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Szpinak rozmrażamy, w razie potrzeby odsączamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z serkami Apetina, jajkami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Foremki na 4 małe tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wypełniami surową fasolą lub grochem, aby podczas pieczenia ciasto było równe i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok. 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier i fasolę, na ciasto wykładamy szpinakowy farsz i ponownie wkładamy do piekarnika na 15 min.
4. Tarty wyciągamy z pieca, na środku kładziemy po jednym surowym jajku przepiórczym, zapiekamy kolejne 15 min., aż jajka się zetną.



Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive