środa, 30 września 2015

Bułki dyniowe

Składniki:
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 500g mąki pszennej
- 25 dag puree z dyni***
- 5 dag rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 jajko

Sposób przygotowania:
1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże lekko się napuszą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, rozpuszczone i ostudzone masło oraz puree z dyni, wszystko dokładnie wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i odstawiamy na 1 godz., by ciasto podrosło.
3. Wyrośnięte ciasto chwilę ugniatamy, formujemy małe bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min., żeby trochę urosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min., aż się zrumienią i wyrosną.

***Aby przygotować puree obieramy i oczyszczamy dynię, gotujemy do miękkości na parze, następnie miksujemy ją na gładką masę.

poniedziałek, 28 września 2015

Polagra Gastro 2015 - Targi Poznańskie

 
 
Tegoroczne targi POLAGRA GASTRO nie tylko oferowały bogatą ekspozycję nowoczesnych sprzętów dla profesjonalnych kuchni, ale także wyjątkowe wydarzenia kulinarne, m.in. Master Class Show, Live cooking z firmą Hendi, pokazy cukiernicze, konkurs Kulinarnego Pucharu Polski, który prowadziła Monika Richardson.
 
 
Po raz pierwszy stworzono Culinary Bloger Zone, dzięki czemu blogerzy kulinarni, w tym ja :) mogli otrzymać zaproszenie na targi, aby poszerzyć swoją wiedzę i poznać ciekawych ludzi z branży kulinarnej.
 
 
Miłym zaskoczeniem było spotkanie z wybitnym szefem kuchni i założycielem Akademii kulinarnej - Kurtem Schellerem. Po krótkiej  rozmowie muszę stwierdzić, że telewizja nie do końca oddaje tak miłej i ciekawej osobowości jaką posiada Scheller.
 
 
 
Nie rozpisując się stwierdzam, że wypad na targi przerósł moje oczekiwania, gdyż nie spodziewałam się, że będę miała okazje spróbować tak cudownych dań i zobaczyć pracę profesjonalistów oraz sprzęt gastronomiczny z najwyższej pułki.
 
Szczerze polecam i myślę, że w przyszłym roku zajrzę tam ponownie.
Więcej informacji tutaj.
 
 
sobota, 26 września 2015

Dyniowe babeczki z kremem cynamonowym

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka dyni startej na dużych oczkach
- 200g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100ml oleju
- 90g brązowego cukru
- 90g białego cukru
- 2 jajka
*na krem
- 150g serka śmietankowego (np. kanapkowy)
- 50g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem białym i brązowym na puszystą masę, następnie dodajemy olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem.
2. Do gładkiego ciasta wrzucamy dynię i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy 25-30 min., w 180 stopniach (do suchego patyczka), gotowe studzimy.
3. Masło miksujemy z serkiem, cynamonem i cukrem pudrem na gładki krem, wkładamy na chwilę do lodówki, by lekko się zszedł, następnie dekorujemy nim wystudzone babeczki.
Inspiracja:codojedzenia

czwartek, 24 września 2015

Makaron z dynią, szpinakiem i kozim serem

Składniki:
- 40 dag makaronu tagliatelle
- 30 dag obranej i oczyszczonej dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 150g świeżego szpinaku
- ok 12 dag koziego sera
- oliwa
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dynię kroimy w kostkę, a paprykę w paski, szpinak myjemy i suszymy.
2. Na oliwie podsmażamy paprykę i dynię, po chwili dodajemy czosnek z cebulą. Gdy warzywa zmiękną wrzucamy szpinak i smażymy do momentu aż zwiędnie, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy i mieszamy z podsmażonymi warzywami, można dodać 2 łyżki oliwy i przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym kozim serem.

poniedziałek, 21 września 2015

Krem z jarmużu i zielonego groszku

Składniki:
- pęczek liści jarmużu
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką wrzątku, odstawiamy na kilka minut.
2. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulę, zalewamy bulionem i wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek oraz posiekany jarmuż, gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, pod koniec dodając zalane wiórki.
3. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy krem podajemy z grzankami.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne