sobota, 31 stycznia 2015
Zapiekanka z kaszy kukurydzianej
Składniki:
- 150g suszonych śliwek
- 50g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Połowę mleka mieszamy z kaszą, pozostałe zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem. Do gotującego się mleka wlewamy zimne wymieszane z kaszą, gotujemy 5 min., wrzucamy śliwki, rodzynki i pozostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min. (należy ciągle mieszać, aby nam się nie przypaliło).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, wykładamy kaszę i wyrównujemy wierzch.
4. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, migdałami, z sokiem i skórką cytryny i wylewamy na kaszę.
5. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe danie można posypać cynamonem.
- 150g suszonych śliwek
- 50g rodzynek
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki kaszy kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- cynamon
Sposób przygotowania:
1. Śliwki i rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy, śliwki kroimy na mniejsze kawałki.
2. Połowę mleka mieszamy z kaszą, pozostałe zagotowujemy ze szczyptą soli i miodem. Do gotującego się mleka wlewamy zimne wymieszane z kaszą, gotujemy 5 min., wrzucamy śliwki, rodzynki i pozostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min. (należy ciągle mieszać, aby nam się nie przypaliło).
3. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła, wykładamy kaszę i wyrównujemy wierzch.
4. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem, cukrem waniliowym, migdałami, z sokiem i skórką cytryny i wylewamy na kaszę.
5. Zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach, gotowe danie można posypać cynamonem.
czwartek, 29 stycznia 2015
Pasta buraczkowa
Składniki:
- 2-3 ugotowane buraki
- 1 plaska łyżeczka chrzanu
- 150g białego twarogu
- sól i pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Obrane buraki ścieramy na drobnych oczkach. Następnie lekko je odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z twarogiem.
2. Na samym końcu przyprawiamy do smaku chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pasta idealnie pasuje do kanapek czy krakersów.
- 2-3 ugotowane buraki
- 1 plaska łyżeczka chrzanu
- 150g białego twarogu
- sól i pieprz
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Obrane buraki ścieramy na drobnych oczkach. Następnie lekko je odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z twarogiem.
2. Na samym końcu przyprawiamy do smaku chrzanem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pasta idealnie pasuje do kanapek czy krakersów.
wtorek, 27 stycznia 2015
Pączki z piekarnika
Składniki:
*na ciasto
- 50g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g masła
*dodatkowo
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- skórka kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn mieszając letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, stopniowo dodając jajka. Wyrabiamy przez 5 min. ręką, następnie łączymy z miękkim masłem, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (minimalnie można podsypać mąką). Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki, przez chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w dłoniach lekko spłaszczamy, na środek kładziemy po łyżeczce powideł i zlepiamy boki tak by środek nie wypłynął i by uzyskać kulkę. Pączki układamy łączeniem do dołu w papilotki lub na zwykły papier do pieczenia. Pozostawiamy na 15 min, by lekko urosły, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4. Pączki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., aż się ładnie zrumienią. Gotowe studzimy, smarujemy lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Inspiracja:kwestiasmaku
*na ciasto
- 50g świeżych drożdży
- 100ml mleka
- 370g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 170g masła
*dodatkowo
- 1 jajko
- powidła śliwkowe
- cukier puder
- skórka kandyzowana
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn mieszając letnie mleko z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce, aż urośnie.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy łyżką, stopniowo dodając jajka. Wyrabiamy przez 5 min. ręką, następnie łączymy z miękkim masłem, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (minimalnie można podsypać mąką). Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy odrobiną mąki, przez chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Szklanką wycinamy kółka, w dłoniach lekko spłaszczamy, na środek kładziemy po łyżeczce powideł i zlepiamy boki tak by środek nie wypłynął i by uzyskać kulkę. Pączki układamy łączeniem do dołu w papilotki lub na zwykły papier do pieczenia. Pozostawiamy na 15 min, by lekko urosły, następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem.
4. Pączki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 min., aż się ładnie zrumienią. Gotowe studzimy, smarujemy lukrem przygotowanym z wody i cukru pudru, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Inspiracja:kwestiasmaku
piątek, 23 stycznia 2015
Bigos wegetariański
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- ok. 300g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- kminek, tymianek, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy, wycinając twarde części, następnie zalewamy ją niewielką ilością wody, gotujemy. Po 10 min. dodajemy odsączone z oleju i pokrojone pomidory, gotujemy do miękkości kapusty.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki oraz papryki. Gdy warzywa zmiękną mieszamy je z kapustą i całość dusimy ok. 15 min., przyprawiając suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Gotową kapustę podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
- 1 mała główka białej kapusty
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- ok. 300g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- kminek, tymianek, bazylia
Sposób przygotowania:
1. Kapustę kroimy, wycinając twarde części, następnie zalewamy ją niewielką ilością wody, gotujemy. Po 10 min. dodajemy odsączone z oleju i pokrojone pomidory, gotujemy do miękkości kapusty.
2. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, następnie wrzucamy pokrojone pieczarki oraz papryki. Gdy warzywa zmiękną mieszamy je z kapustą i całość dusimy ok. 15 min., przyprawiając suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Gotową kapustę podajemy z pieczywem lub jako dodatek do obiadu.
środa, 21 stycznia 2015
Sałata z gorgonzolą i orzechami
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- ok. 12 kulek czerwonego winogrona
- 80g sera gorgonzola
- 1-2 garście pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/4 cytryny
- sól czosnkowa
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią i solą do smaku
2. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym dressingiem z oleju.
3. Do sałaty dodajemy pokrojony w kostkę ser, połówki winogron oraz orzechy, mieszamy, wykładamy na talerze, podajemy z pieczywem.
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- ok. 12 kulek czerwonego winogrona
- 80g sera gorgonzola
- 1-2 garście pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju lnianego
- sok z 1/4 cytryny
- sól czosnkowa
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Sposób przygotowania:
1. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną bazylią i solą do smaku
2. Sałatę myjemy i osuszamy, następnie dokładnie mieszamy z wcześniej przygotowanym dressingiem z oleju.
3. Do sałaty dodajemy pokrojony w kostkę ser, połówki winogron oraz orzechy, mieszamy, wykładamy na talerze, podajemy z pieczywem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive