niedziela, 19 października 2014
Keks na białkach z malinami
Składniki:
- 5 białek
- 180ml mleka 3,2%
- 170g masła
- 4g soli
- 315g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g cukru
*dodatkowo
- ok. 250g malin
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Białka i mleko wlewamy do miski, chwilę miksujemy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z solą, dodajemy miękkie masło i cukier. Wszystko miksujemy stopniowo wlewając białka z mlekiem.
2. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Owoce mieszamy z dwiema łyżkami cukru i mąki, wysypujemy na ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na ok. 60 min. (do suchego patyczka).
3. Gotowe i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
- 5 białek
- 180ml mleka 3,2%
- 170g masła
- 4g soli
- 315g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g cukru
*dodatkowo
- ok. 250g malin
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Białka i mleko wlewamy do miski, chwilę miksujemy. Do drugiej miski wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z solą, dodajemy miękkie masło i cukier. Wszystko miksujemy stopniowo wlewając białka z mlekiem.
2. Gdy masa będzie jednolita przelewamy ją do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Owoce mieszamy z dwiema łyżkami cukru i mąki, wysypujemy na ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnia na ok. 60 min. (do suchego patyczka).
3. Gotowe i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
piątek, 17 października 2014
Gofry z kwaśną śmietaną
Składniki:
- 5 jajek
- 125g białej mąki pszennej
- 125g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 180ml kwaśnej śmietany
- 60g stopionego masła
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy jajka z cukrem, następnie dodajemy mąkę, kardamon i kwaśną śmietanę. Mieszając wlewamy stopione przestudzone masło, odstawiamy na 10min.
2. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy ciasto i lekko rumienimy, ok. 3 min. Gofry są bardziej miękkie od standardowych.
- 5 jajek
- 125g białej mąki pszennej
- 125g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 180ml kwaśnej śmietany
- 60g stopionego masła
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy jajka z cukrem, następnie dodajemy mąkę, kardamon i kwaśną śmietanę. Mieszając wlewamy stopione przestudzone masło, odstawiamy na 10min.
2. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy ciasto i lekko rumienimy, ok. 3 min. Gofry są bardziej miękkie od standardowych.
środa, 15 października 2014
Kilimandżaro
Składniki:
*na ciasto
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka cukru
*na masę jabłkową
- 1kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka masła
*na masę budyniową
- 0,5 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250g masła
*na polewę
- 100g czekolady gorzkiej
- 0,5 łyżki masła
- 2 łyżki wody
*dodatkowo
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z olejem i szczyptą soli. Dalej miksując na małych obrotach wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy łyżkę wody, delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach o ok. 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na pół.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Masę jabłkową odkładamy do delikatnego stężenia.
3. Przygotowanie masy budyniowej zaczynamy od wymieszania w szklance mleka mąki ziemniaczanej i pszennej z żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę mleczną, energicznie mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu, studzimy. Następnie budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
4. Jedną część ciasta wkładamy do formy smarujemy stężałą masą jabłkową, następnie wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.
5. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i wodą, wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Inspiracja: stokolorowkuchni
*na ciasto
- 6 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka cukru
*na masę jabłkową
- 1kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka masła
*na masę budyniową
- 0,5 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250g masła
*na polewę
- 100g czekolady gorzkiej
- 0,5 łyżki masła
- 2 łyżki wody
*dodatkowo
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z olejem i szczyptą soli. Dalej miksując na małych obrotach wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlewamy łyżkę wody, delikatnie mieszamy. Formę o wymiarach o ok. 35x25cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni, na ok. 25 min. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na pół.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na maśle. Po kilku minutach wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy, podgrzewamy do momentu ich rozpuszczenia. Masę jabłkową odkładamy do delikatnego stężenia.
3. Przygotowanie masy budyniowej zaczynamy od wymieszania w szklance mleka mąki ziemniaczanej i pszennej z żółtkami. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę mleczną, energicznie mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu, studzimy. Następnie budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.
4. Jedną część ciasta wkładamy do formy smarujemy stężałą masą jabłkową, następnie wykładamy krem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wstawiamy do lodówki.
5. W łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i wodą, wylewamy na ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.
Inspiracja: stokolorowkuchni
poniedziałek, 13 października 2014
Zapiekanka z kaszy i kurczaka
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej
- ok. 250g filetu z kurczaka
- 80g białego sera
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa typu gyros
- ok. 100g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gotową odcedzamy i przesypujemy do miski.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przesypujemy do kaszy, dodajemy pokruszony ser, śmietanę oraz posiekane kilka gałązek natki pietruszki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20 min. (przez pierwsze 10 min. pieczemy pod przykryciem).
Inspiracja: feed-me-better
- 100g kaszy gryczanej
- ok. 250g filetu z kurczaka
- 80g białego sera
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa typu gyros
- ok. 100g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gotową odcedzamy i przesypujemy do miski.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przesypujemy do kaszy, dodajemy pokruszony ser, śmietanę oraz posiekane kilka gałązek natki pietruszki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20 min. (przez pierwsze 10 min. pieczemy pod przykryciem).
Inspiracja: feed-me-better
czwartek, 9 października 2014
Leczo z pieczarek
Składniki:
- 1kg pory
- 1kg parówek
- 1kg pieczarek
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 1 słoiczek ketchupu
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki, por i parówki kroimy w plasterki. Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach.
2. Na oleju i maśle podsmażamy parówki, następnie dodajemy wszystkie warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Pod koniec dodajemy ketchup, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą.
- 1kg pory
- 1kg parówek
- 1kg pieczarek
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 1 słoiczek ketchupu
- sól i pieprz
- przyprawa typu vegeta
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki, por i parówki kroimy w plasterki. Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach.
2. Na oleju i maśle podsmażamy parówki, następnie dodajemy wszystkie warzywa i chwilę smażymy. Podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Pod koniec dodajemy ketchup, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive