wtorek, 29 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka z mozzarellą

Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8 połówek suszonych pomidorów w oleju
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- kawałek pora
- 2 duże ogórki korniszony
- 1/2 czerwonej papryki
- 5 rzodkiewek
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Do miski wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, mozzarellę, jajka, korniszony, paprykę i rzodkiewki. Por kroimy w cienkie półtalarki, sałatę dzielimy na małe kawałki i wraz z kukurydzą, groszkiem i fasolą dodajemy do pozostałych składników.
2. Całość łączymy z majonezem i jogurtem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chłodzimy w lodówce.


niedziela, 27 kwietnia 2014

Pancakes Nigelli

Składniki:
- 230g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 30g masła
- 300ml mleka
- masło do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i miksujemy na gładko, odstawiamy na 20 min.
2. Na maśle smażymy małe placuszki, na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami, czy syropem klonowym.

piątek, 25 kwietnia 2014

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
- 100g ryżu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1 por
- 100g wędzonego żółtego sera
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gotowy odcedzamy i studzimy.
2. Do wystudzonego ryżu dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, kukurydzę, pokrojony w kostkę ser, a por w cienkie półtalarki oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem chłodzimy kilka godzin w lodówce.

środa, 23 kwietnia 2014

Kurczak curry na patyku

Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w kostkę, mieszamy z mlekiem, posiekanym czosnkiem, miodem, curry, imbirem, papryką, przyprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godz.
2. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w szerokie piórka. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy na zmianę cebulę, paprykę i mięso. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, kładziemy szaszłyki i zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach (na początku pod przykryciem, a pod koniec odkryte, by mięso się zrumieniło). Gotowe mięso podajemy z ryżem.


poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Marynowane jajka przepiórcze

Składniki:
-1 opakowanie jajek przepiórczych
- 3 buraczki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu winnego
- 2 listki laurowe
- 3 goździki
- 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
1. Buraczki obieramy, zalewamy 1,5 szklanką wody i gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy buraczki, do wywaru dodajemy sól, ocet, liście laurowe, goździki, cukier i gotujemy 15 min, później studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy.
3. Jajka zalewamy zimną zalewą i wkładamy do lodówki na całą noc.


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Popularne posty

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne