środa, 30 stycznia 2013
Śledzie w curry
Składniki:
- 40 dag matiasów małosolnych
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 jabłka
- ok. 1 łyżeczka curry
- 1 por (część biała)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Matiasy moczymy ok. 1,5 godz., by pozbyć się nadmiaru soli, następnie kroimy w mniejsze kawałki.
2. Jabłka i por oczyszczamy, drobno kroimy, dodajemy do śledzi.
3. Wlewamy śmietanę, majonez, przyprawiamy do smaku curry, solą i pieprzem, mieszamy.
- 40 dag matiasów małosolnych
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 jabłka
- ok. 1 łyżeczka curry
- 1 por (część biała)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Matiasy moczymy ok. 1,5 godz., by pozbyć się nadmiaru soli, następnie kroimy w mniejsze kawałki.
2. Jabłka i por oczyszczamy, drobno kroimy, dodajemy do śledzi.
3. Wlewamy śmietanę, majonez, przyprawiamy do smaku curry, solą i pieprzem, mieszamy.
niedziela, 27 stycznia 2013
Zapiekane gnocchi z lazurem i pomidorami
Składniki:
- 1 op. gotowego gnocchi
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 100g sera lazur
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, suszone zioła, gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy gnocchi i gotujemy ok. 3 min, by lekko zmiękły i wchłonęły sos.
2. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia, układamy plasterki sera, zapiekamy w piekarniku, ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż gnocchi zmięknie, a sos zgęstnieje.
- 1 op. gotowego gnocchi
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 100g sera lazur
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. W garnku podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory z puszki, 1/2 szklanki wody, suszone zioła, gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wrzucamy gnocchi i gotujemy ok. 3 min, by lekko zmiękły i wchłonęły sos.
2. Całość wykładamy do żaroodpornego naczynia, układamy plasterki sera, zapiekamy w piekarniku, ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż gnocchi zmięknie, a sos zgęstnieje.
piątek, 25 stycznia 2013
Zupa dyniowa z nutą egzotyki
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru (3cm)
- 1 średnia cebula
- 600g dyni
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 pomarańczy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
- 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm
- pestki dyni
Sposób przygotowania:
1. Dynię i marchewki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebule siekamy, czosnek miażdżymy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy starty imbir i podlewamy sokiem pomarańczowym, wrzucamy marchew.
2. Po kilku minutach dodajemy dynię, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw.
3. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, następnie zagotowujemy.
4. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy.
5. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni.
- kawałek świeżego imbiru (3cm)
- 1 średnia cebula
- 600g dyni
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1 pomarańczy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki mleka kokosowego
- 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Oleofarm
- pestki dyni
Sposób przygotowania:
1. Dynię i marchewki oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebule siekamy, czosnek miażdżymy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy starty imbir i podlewamy sokiem pomarańczowym, wrzucamy marchew.
2. Po kilku minutach dodajemy dynię, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości warzyw.
3. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, następnie zagotowujemy.
4. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy.
5. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni.
środa, 23 stycznia 2013
Rożki nadziewane tuńczykiem
Składniki:
- 1 op. sera camembert
- 1 op. kiełków rzodkiewki
- 1 puszka tuńczyka
- 2 pomidory
- 1 świeży ogórek
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 średnie tortille
Sposób przygotowania:
1. Tortille kroimy na pół i każdą połówkę zawijamy na kształt rożka (złączenie można przekłuć wykałaczką, aby się nie rozwinęły). Każdy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ułożyć tak, by rożki się nie zapadły). Pieczemy ok. 10 min., w 180 stopniach , aby lekko się zrumieniły.
2. Ogórek, pomidory, ser kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe rożki nakładamy farszem (na zmianę kładziemy kiełki, tuńczyka, pokrojone warzywa, ser, polewamy majonezowym sosem). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, nadają się również jako przekąski podczas imprezy.
- 1 op. sera camembert
- 1 op. kiełków rzodkiewki
- 1 puszka tuńczyka
- 2 pomidory
- 1 świeży ogórek
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 średnie tortille
Sposób przygotowania:
1. Tortille kroimy na pół i każdą połówkę zawijamy na kształt rożka (złączenie można przekłuć wykałaczką, aby się nie rozwinęły). Każdy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ułożyć tak, by rożki się nie zapadły). Pieczemy ok. 10 min., w 180 stopniach , aby lekko się zrumieniły.
2. Ogórek, pomidory, ser kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z majonezem, zmiażdżonym czosnkiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe rożki nakładamy farszem (na zmianę kładziemy kiełki, tuńczyka, pokrojone warzywa, ser, polewamy majonezowym sosem). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, nadają się również jako przekąski podczas imprezy.
niedziela, 20 stycznia 2013
Pulpety rybne w sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 jajka
- 150g włoszczyzny
- 500g filetów rybnych
- 400ml wywaru jarzynowego
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka majeranki
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 100ml śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
2. Filety rybne mielimy z ugotowanymi warzywami, dodajemy bułkę tartą, jajka, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz, całość mieszamy i formujemy pulpety.
3. Pulpety gotujemy w warzywnym wywarze (uważać by nie rozgotować), następnie wyciągamy. Do wywaru dodajemy przecier i koncentrat, zagotowujemy, później wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, ponownie zagotowujemy, mieszając, by nie było grudek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie wkładamy pulpety i chwilę gotujemy w sosie pomidorowym.
- 2 jajka
- 150g włoszczyzny
- 500g filetów rybnych
- 400ml wywaru jarzynowego
- 1 mały słoik przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka majeranki
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 100ml śmietany 18%
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy.
2. Filety rybne mielimy z ugotowanymi warzywami, dodajemy bułkę tartą, jajka, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz, całość mieszamy i formujemy pulpety.
3. Pulpety gotujemy w warzywnym wywarze (uważać by nie rozgotować), następnie wyciągamy. Do wywaru dodajemy przecier i koncentrat, zagotowujemy, później wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, ponownie zagotowujemy, mieszając, by nie było grudek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie wkładamy pulpety i chwilę gotujemy w sosie pomidorowym.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive