piątek, 24 sierpnia 2012
Zupa krem z zielonego ogórka
Składniki:
- 1 duży serek topiony śmietankowy
- 3 długie zielone ogórki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2szklanki słodkiej śmietanki 12%
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- grzanki
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, kroimy w dużą kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy serek topiony, koperek, zmiażdżony czosnek oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy, gotujemy jeszcze ok. 10 min.
2. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, podajmy z grzankami.
- 1 duży serek topiony śmietankowy
- 3 długie zielone ogórki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2szklanki słodkiej śmietanki 12%
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz
- grzanki
Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy, kroimy w dużą kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy serek topiony, koperek, zmiażdżony czosnek oraz śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy, gotujemy jeszcze ok. 10 min.
2. Zupę miksujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, podajmy z grzankami.
środa, 22 sierpnia 2012
Sernik ricotta
Składniki:
*na ciasto
- 50g zimnego masła
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
*na masę serową
- 500g ricotty
- 3 jajka
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
*na kruszonkę
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta proszku do pieczenia
- mąka pszenna
*dodatkowo
- 1 szklanka jagód
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto łączymy, szybko wyrabiamy i wylepiamy
nim średnią tortownicę (tortownicę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy
mąką). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Ricottę ubijamy na puszystą masę z cukrem, stopniowo
dodajemy jajka, mąkę, jogurt, cały czas miksujemy na gładką masę. Przygotowany
ser wylewamy na wcześniej podpieczony spód i pieczemy ponownie ok. 15 min.
3. Po tym czasie ciasto posypujemy owocami i przygotowaną z
podanych składników kruszonką (mąki dajemy tylę by powstała lepka kruszonka),
ponownie pieczemy ok. 30 min, aż kruszonka będzie chrupka. Po wyłączeniu
piekarnika, pozostawiamy chwilę ciasto w środku. Kroimy po wystudzeniu.
poniedziałek, 20 sierpnia 2012
Placki z cukinii z serem feta
Składniki:
- 1 jajko
- 100g fety
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 30 min, by puściła sok. Następnie dokładnie wyciskamy, aby pozbyć się soku.
2. Do odciśniętej cukinii dodajemy mąkę, pokrojone w kostkę pomidory (można wlać trochę zalewy z pomidorów), mąkę i jajko, dokładnie mieszamy. Fetę kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, można podawać z jogurtem naturalnym.
- 1 jajko
- 100g fety
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy i odstawiamy na ok. 30 min, by puściła sok. Następnie dokładnie wyciskamy, aby pozbyć się soku.
2. Do odciśniętej cukinii dodajemy mąkę, pokrojone w kostkę pomidory (można wlać trochę zalewy z pomidorów), mąkę i jajko, dokładnie mieszamy. Fetę kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor, można podawać z jogurtem naturalnym.
piątek, 17 sierpnia 2012
Kotlety ziemniaczane w waflu
Składniki:
- 600g ziemniaków
- 1 opakowanie wafli
- 4 parówki
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy masło, posiekaną pietruszkę, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.
2. Gorącą ziemniaczaną masę rozsmarowujemy na waflach. Na środku układamy po jednej parówce. Należy chwilę odczekać, by wafle zmiękły, poczym zawijamy roladki i odstawiamy do stygnięcia. Następnie każdą roladkę kroimy w grube plastry.
3. Plastry smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, wtedy powstaną chrupkie kotleciki. Można podać z ketchupem.
- 600g ziemniaków
- 1 opakowanie wafli
- 4 parówki
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem. Następnie dodajemy masło, posiekaną pietruszkę, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszamy.
2. Gorącą ziemniaczaną masę rozsmarowujemy na waflach. Na środku układamy po jednej parówce. Należy chwilę odczekać, by wafle zmiękły, poczym zawijamy roladki i odstawiamy do stygnięcia. Następnie każdą roladkę kroimy w grube plastry.
3. Plastry smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, wtedy powstaną chrupkie kotleciki. Można podać z ketchupem.
środa, 15 sierpnia 2012
Grillowany bakłażan
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 100g sera lazur
- oliwa z oliwek
- bazylia
- przyprawa do grilla
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy w plastry, nacieramy z każdej strony przyprawą do grilla.
2. W trakcie grillowania, polewamy oliwą z oliwek, by plasterki bakłażana nie były zbyt suche (uważać by nie przesadzić z ilością).
3. Pomidory i ser kroimy w małą kostkę, pod koniec grillowania kładziemy na każdy plasterek. Wierzch posypujemy bazylią.
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 100g sera lazur
- oliwa z oliwek
- bazylia
- przyprawa do grilla
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana kroimy w plastry, nacieramy z każdej strony przyprawą do grilla.
2. W trakcie grillowania, polewamy oliwą z oliwek, by plasterki bakłażana nie były zbyt suche (uważać by nie przesadzić z ilością).
3. Pomidory i ser kroimy w małą kostkę, pod koniec grillowania kładziemy na każdy plasterek. Wierzch posypujemy bazylią.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive