środa, 29 lutego 2012
Piankowe lizaki
Składniki:
- 1 opakowanie białych pianek jojo
- 1 polewa czekoladowa lub mleczna czekolada
- posiekane orzechy lub kolorowa posypka
- patyczki
Sposób przygotowania:
1. Pianki delikatnie nabijamy na patyczki, tak by nie spadły i by nie przeszły na wylot.
2. Następnie zanurzamy pianki do połowy w roztopionej w łaźni wodnej czekoladzie lub w przygotowanej polewie. Wyciągamy i chwilkę czekamy, by nadmiar czekolady spłynął. Później zanurzamy w posypce na wysokość 1/2 powierzchni czekoladowej.
3. Na końcu wkładamy pianki na patyczkach np. do słoika, uważamy, by się nie skleiły i wkładamy na chwilę do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.
- 1 opakowanie białych pianek jojo
- 1 polewa czekoladowa lub mleczna czekolada
- posiekane orzechy lub kolorowa posypka
- patyczki
Sposób przygotowania:
1. Pianki delikatnie nabijamy na patyczki, tak by nie spadły i by nie przeszły na wylot.
2. Następnie zanurzamy pianki do połowy w roztopionej w łaźni wodnej czekoladzie lub w przygotowanej polewie. Wyciągamy i chwilkę czekamy, by nadmiar czekolady spłynął. Później zanurzamy w posypce na wysokość 1/2 powierzchni czekoladowej.
3. Na końcu wkładamy pianki na patyczkach np. do słoika, uważamy, by się nie skleiły i wkładamy na chwilę do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.
Przepis bierze udział w konkursie "Słodki konkurs lizakowy z AleDobre.pl!"
sobota, 25 lutego 2012
Muffiny hot-dog
Składniki:
- 1/2 szklanki sropionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 długie parówki
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąki, sodę, sól, mieszamy. Roztopione i ostudzone masło wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajka, maślankę, miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki, nadal miksujemy na gładką masę.
2. Do foremek, wyłożonymi papilotkami nakładamy ciasto na wysokość 3/4 foremki. Parówki kroimy na długość ok. 3 cm, wkładamy po jednym kawałku da każdej muffiny.
3. Muffiny pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem.
Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Dziecięce przysmaki".
- 1/2 szklanki sropionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 długie parówki
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąki, sodę, sól, mieszamy. Roztopione i ostudzone masło wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajka, maślankę, miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki, nadal miksujemy na gładką masę.
2. Do foremek, wyłożonymi papilotkami nakładamy ciasto na wysokość 3/4 foremki. Parówki kroimy na długość ok. 3 cm, wkładamy po jednym kawałku da każdej muffiny.
3. Muffiny pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem.
Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Dziecięce przysmaki".
Grzybowa tarta
Składniki: *na farsz:
- 2 garści suszonych grzybów
- 400g kapusty kiszonej z marchewką
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100g suszonych śliwek
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
*na ciasto:
- 2 małe jajka
- 210g mąki pszennej
- 7g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczka soli
- 60g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Grzyby opłukujemy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy około godziny. Studzimy i kroimy na małe kawałki.
2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją na sicie. Następnie zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kminek, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
3. Śliwki kroimy na małe kawałki (jeśli są twarde zalewamy na chwilę wrzątkiem).
4. Z ugotowanej kapusty wyciągamy ziele angielskie, mieszamy ją z pokrojonymi grzybami i śliwkami, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy ostudzone masło, jajka, ugniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach.
6. Następnie ciasto wyciągamy, wykładamy grzybowy farsz, na nim układamy paseczki z ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki. Całość ponownie zanosimy do piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach (powinna się lekko zezłocić).
Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie Patelni w kategorii "Zimowe grzybobranie".
- 2 garści suszonych grzybów
- 400g kapusty kiszonej z marchewką
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100g suszonych śliwek
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
*na ciasto:
- 2 małe jajka
- 210g mąki pszennej
- 7g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczka soli
- 60g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Grzyby opłukujemy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy około godziny. Studzimy i kroimy na małe kawałki.
2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją na sicie. Następnie zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kminek, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
3. Śliwki kroimy na małe kawałki (jeśli są twarde zalewamy na chwilę wrzątkiem).
4. Z ugotowanej kapusty wyciągamy ziele angielskie, mieszamy ją z pokrojonymi grzybami i śliwkami, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy ostudzone masło, jajka, ugniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach.
6. Następnie ciasto wyciągamy, wykładamy grzybowy farsz, na nim układamy paseczki z ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki. Całość ponownie zanosimy do piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach (powinna się lekko zezłocić).
Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie Patelni w kategorii "Zimowe grzybobranie".
wtorek, 21 lutego 2012
Kulki z batatów w otrębowej skorupce
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- oregano
- przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Ugotowane bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, pieprz, oregano, vegetę i dość sporo soli, ponieważ bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle mąki, by można było ulepić kulki).
3. Kulki ulepione z batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
- 2 średnie bataty
- 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- oregano
- przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Ugotowane bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, pieprz, oregano, vegetę i dość sporo soli, ponieważ bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle mąki, by można było ulepić kulki).
3. Kulki ulepione z batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Przepis bierze udział w akcji:
niedziela, 19 lutego 2012
Muffiny Twix
Składniki:
- 3 łyżki kakao
- 100g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko+1żółtko
- 100ml oleju
- 50g drobno pokruszonej czekolady
- 300ml mleka
- 1 opakowanie twix
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremek, wyłożonych papilotkami, na wysokość 3/4. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi batonikami twix. Pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach.
- 3 łyżki kakao
- 100g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko+1żółtko
- 100ml oleju
- 50g drobno pokruszonej czekolady
- 300ml mleka
- 1 opakowanie twix
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremek, wyłożonych papilotkami, na wysokość 3/4. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi batonikami twix. Pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive