środa, 29 lutego 2012

Piankowe lizaki

Składniki:
- 1 opakowanie białych pianek jojo
- 1 polewa czekoladowa lub mleczna czekolada
- posiekane orzechy lub kolorowa posypka
- patyczki

Sposób przygotowania:
1. Pianki delikatnie nabijamy na patyczki, tak by nie spadły i by nie przeszły na wylot.
2. Następnie zanurzamy pianki do połowy w roztopionej w łaźni wodnej czekoladzie lub w przygotowanej polewie. Wyciągamy i chwilkę czekamy, by nadmiar czekolady spłynął. Później zanurzamy w posypce na wysokość 1/2 powierzchni czekoladowej.
3. Na końcu wkładamy pianki na patyczkach np. do słoika, uważamy, by się nie skleiły  i wkładamy na chwilę do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.

Przepis bierze udział w konkursie "Słodki konkurs lizakowy z AleDobre.pl!"
sobota, 25 lutego 2012

Muffiny hot-dog

Składniki:
- 1/2 szklanki sropionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 długie parówki

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąki, sodę, sól, mieszamy. Roztopione i ostudzone masło wlewamy do miski, dodajemy cukier, jajka, maślankę, miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki, nadal miksujemy na gładką masę.
2. Do foremek, wyłożonymi papilotkami nakładamy ciasto na wysokość 3/4 foremki. Parówki kroimy na długość ok. 3 cm, wkładamy po jednym kawałku da każdej muffiny.
3. Muffiny pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy z ketchupem.


Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie patelni w kategorii "Dziecięce przysmaki".

Grzybowa tarta

Składniki: *na farsz:
- 2 garści suszonych grzybów
- 400g kapusty kiszonej z marchewką
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100g suszonych śliwek
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
*na ciasto:
- 2 małe jajka
- 210g mąki pszennej
- 7g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczka soli
- 60g roztopionego masła

Sposób przygotowania:
1. Grzyby opłukujemy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy około godziny. Studzimy i kroimy na małe kawałki.
2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją na sicie. Następnie zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kminek, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
3. Śliwki kroimy na małe kawałki (jeśli są twarde zalewamy na chwilę wrzątkiem).
4. Z ugotowanej kapusty wyciągamy ziele angielskie, mieszamy ją z pokrojonymi grzybami i śliwkami, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy ostudzone masło, jajka, ugniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach.
6. Następnie ciasto wyciągamy, wykładamy grzybowy farsz, na nim układamy paseczki z ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki. Całość ponownie zanosimy do piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach (powinna się lekko zezłocić).


Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie Patelni w kategorii "Zimowe grzybobranie".
wtorek, 21 lutego 2012

Kulki z batatów w otrębowej skorupce

Składniki:
- 2 średnie bataty
- 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- oregano
- przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie  do miękkości.
2. Ugotowane bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, pieprz, oregano, vegetę i dość sporo soli, ponieważ bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle mąki, by można było ulepić kulki).
3. Kulki ulepione z batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Przepis bierze udział w akcji:
niedziela, 19 lutego 2012

Muffiny Twix

Składniki:
- 3 łyżki kakao
- 100g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko+1żółtko
- 100ml oleju
- 50g drobno pokruszonej  czekolady
- 300ml mleka
- 1 opakowanie twix

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, mleko, olej, wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką.
3. Ciasto przekładamy do foremek, wyłożonych papilotkami, na wysokość 3/4. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi batonikami twix. Pieczemy ok. 20-25 min. w 200 stopniach.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Popularne posty

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne