czwartek, 10 kwietnia 2014

Wilgotne ciasto bez jajek

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki octu
- 3/4 szklanki oleju
*dodatkowo
- ulubione owoce (użyłam ananasa)
- brązowy cukier do posypania

Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy wodę, ocet, oliwę, wsypujemy kawę, następnie dodajemy wymieszane sypkie produkty, miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy owoce, wierzch dodatkowo można posypać brązowym cukrem.
2. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, po tym czasie zostawiamy jeszcze na kilka min. w uchylonym piekarniku.
Inspiracja: alebabka


7 komentarze:

Just Megik pisze...

Bardzo wilgotne i do tego czekoladowo- zazdroszczę ciacha :D

Unknown pisze...

wygląda pysznie:)

Kasia pisze...

Apetyczne, ananas i kakao to dobre połączenie :)

Unknown pisze...

bardzo smaczne ..zrobilam bez owocòw przelozylam kremem ..dzieki za fajny przepis.:)

Unknown pisze...

Mam pyanie chcę użyć mrożonych malin położyć je mrożone czy wcześniej rozmrozić?

Pokochaj gotowanie pisze...

Najlepiej jak maliny będą wcześniej odmrożone i odsączone z nadmiaru wody, ponieważ mrożone mogą spowodować powstanie zakalca.

iza pisze...

Kobietki, ja użyłam gruszek, wyszło rewelacyjnie :P

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne