wtorek, 8 kwietnia 2014

Makaron w sosie serowo-pieczarkowym z klopsikami

Składniki:
- 250g pieczarek
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 50g tartego parmezanu
- 200g śmietany 30%
- natka pietruszki
- 100ml bulionu
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- szczypta chili
- ok. 200g makaronu penne

Sposób przygotowania:
1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, formujemy małe klopsiki, które podsmażamy na oliwie.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane klopsiki, zalewamy śmietaną, bulionem i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy parmezan, gotujemy aż się rozpuści. Całość przyprawiamy jeszcze do smaku chili, solą i pieprzem.
3. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:kulinarnapiniata


4 komentarze:

z miłości do słodkości pisze...

Wygląda bardzo smakowicie;))

Justyna Żak pisze...

takie dania makaronowe lubię:)

Kasia pisze...

Świetny pomysł, wygląda bardzo smakowicie :)

ziemianska pisze...

Lubię taki makaron, z reguły jem go z piersią z kurczaka i sosem śmietanowo-czosnkowym. Musze spróbować z Twoim sosem.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi