poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ryż z soczewicą i kurczakiem

Składniki:
- 200g brązowego ryżu
- 2 duże marchewki
- 150g czerwonej soczewicy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- ok. 3 szklanki warzywnego bulionu
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- oliwa

Sposób przygotowania:
1. Cebulę, papryczkę chili siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy wraz z zmiażdżonym czosnkiem oraz z przyprawami. Następnie dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, oprószonego solą i pieprzem.
2. Gdy mięso się zrumieni wrzucamy ryż, soczewicę, pokrojoną marchewkę, pomidory, zalewamy bulionem i całość gotujemy ok. 30-40 min., aż wszystkie składniki będą miękkie (od czasu do czasu mieszamy, jeśli danie jest zbyt gęste podczas gotowania można dodać trochę wody).
3. Na samym końcu doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.

2 komentarze:

Justyna z Olemole | zrób fotoksiążkę kucharską pisze...

Ale mi narobiłaś ochoty tym jedzeniem:) A co myślisz, jakby dodać do tego jeszcze ananasa?

Koko pisze...

Nigdy nie jadłam soczewicy, nawet nie wiem jak smakuje... chyba i ten przepis wypróbuję, soczewicę chyba w każdym markecie powinnam dostać? :)

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi