środa, 16 kwietnia 2014

Zupa z czerwonej soczewicy z fetą

Składniki:
- 1 op. czerwonej soczewicy (350g)
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 litry warzywnego wywaru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 1 op. sera feta
- kiełki brokuła

Sposób przygotowania:
1. Godzinę przed przygotowaniem zupy zalewamy soczewicę wodą.
2. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie, zalewamy wywarem, zagotowujemy. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę, pomidory, tymianek, słodką paprykę, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą, nalewamy do miseczek, podajemy z pokrojonym serem feta i kiełkami brokuła.

1 komentarze:

kimek smak-indii.pl pisze...

Bardzo apetycznie się prezentuje i musi być pyszne. Soczewicę uwielbiam w każdej postaci (szczególnie oczywiście po indyjsku :) ) i namawiam gorąco wszystkich do jej używania.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi