środa, 16 kwietnia 2014
Zupa z czerwonej soczewicy z fetą
Składniki:
- 1 op. czerwonej soczewicy (350g)
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 litry warzywnego wywaru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 1 op. sera feta
- kiełki brokuła
Sposób przygotowania:
1. Godzinę przed przygotowaniem zupy zalewamy soczewicę wodą.
2. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie, zalewamy wywarem, zagotowujemy. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę, pomidory, tymianek, słodką paprykę, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą, nalewamy do miseczek, podajemy z pokrojonym serem feta i kiełkami brokuła.
- 1 op. czerwonej soczewicy (350g)
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 litry warzywnego wywaru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 1 op. sera feta
- kiełki brokuła
Sposób przygotowania:
1. Godzinę przed przygotowaniem zupy zalewamy soczewicę wodą.
2. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki, cebulę siekamy. Pokrojone warzywa podsmażamy na oliwie, zalewamy wywarem, zagotowujemy. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę, pomidory, tymianek, słodką paprykę, gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Na końcu przyprawiamy jeszcze do smaku solą, nalewamy do miseczek, podajemy z pokrojonym serem feta i kiełkami brokuła.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Bardzo apetycznie się prezentuje i musi być pyszne. Soczewicę uwielbiam w każdej postaci (szczególnie oczywiście po indyjsku :) ) i namawiam gorąco wszystkich do jej używania.
Prześlij komentarz