piątek, 18 kwietnia 2014

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem

Składniki:
*na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 300ml wody
- olej do smażenia
*na farsz
- 40 dag świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera ricotta
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 5 dag żółtego sera
- papryka słodka lub ostra w płatkach

Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki i odkładamy na bok.
2. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy umyty i pokrojony szpinak. Gdy zmięknie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, studzimy. Następnie szpinak odciskamy z nadmiaru wody, która pojawi się podczas smażenia, mieszamy go z serem, przyprawiamy jeszcze do smaku.
3. Na każdy naleśnik nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy na kształt krokieta. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą, układamy naleśniki, posypujemy startym serem, wymieszanym z płatkami papryki. Zapiekamy ok. 15 min. w 170 stopniach.

1 komentarze:

Emanuela Nanowska pisze...

uwielbiam szpinak w każdej postaci <3 musiało byś pyszne ;>

Eirenee [ lightlife.blog.pl

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Top Blogi