piątek, 18 kwietnia 2014
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem
Składniki:
*na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 300ml wody
- olej do smażenia
*na farsz
- 40 dag świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera ricotta
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 5 dag żółtego sera
- papryka słodka lub ostra w płatkach
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki i odkładamy na bok.
2. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy umyty i pokrojony szpinak. Gdy zmięknie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, studzimy. Następnie szpinak odciskamy z nadmiaru wody, która pojawi się podczas smażenia, mieszamy go z serem, przyprawiamy jeszcze do smaku.
3. Na każdy naleśnik nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy na kształt krokieta. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą, układamy naleśniki, posypujemy startym serem, wymieszanym z płatkami papryki. Zapiekamy ok. 15 min. w 170 stopniach.
*na ciasto
- 25 dag mąki pszennej
- 300ml wody
- olej do smażenia
*na farsz
- 40 dag świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200g sera ricotta
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 5 dag żółtego sera
- papryka słodka lub ostra w płatkach
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i szczypty soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Na małej ilości oleju smażymy naleśniki i odkładamy na bok.
2. Czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy umyty i pokrojony szpinak. Gdy zmięknie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, studzimy. Następnie szpinak odciskamy z nadmiaru wody, która pojawi się podczas smażenia, mieszamy go z serem, przyprawiamy jeszcze do smaku.
3. Na każdy naleśnik nakładamy szpinakowy farsz i zawijamy na kształt krokieta. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą, układamy naleśniki, posypujemy startym serem, wymieszanym z płatkami papryki. Zapiekamy ok. 15 min. w 170 stopniach.
Etykiety:
Naleśniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
uwielbiam szpinak w każdej postaci <3 musiało byś pyszne ;>
Eirenee [ lightlife.blog.pl
Prześlij komentarz