czwartek, 10 kwietnia 2014
Wilgotne ciasto bez jajek
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki octu
- 3/4 szklanki oleju
*dodatkowo
- ulubione owoce (użyłam ananasa)
- brązowy cukier do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy wodę, ocet, oliwę, wsypujemy kawę, następnie dodajemy wymieszane sypkie produkty, miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy owoce, wierzch dodatkowo można posypać brązowym cukrem.
2. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, po tym czasie zostawiamy jeszcze na kilka min. w uchylonym piekarniku.
Inspiracja: alebabka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki octu
- 3/4 szklanki oleju
*dodatkowo
- ulubione owoce (użyłam ananasa)
- brązowy cukier do posypania
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlewamy wodę, ocet, oliwę, wsypujemy kawę, następnie dodajemy wymieszane sypkie produkty, miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy owoce, wierzch dodatkowo można posypać brązowym cukrem.
2. Ciasto pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach, po tym czasie zostawiamy jeszcze na kilka min. w uchylonym piekarniku.
Inspiracja: alebabka
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
Bardzo wilgotne i do tego czekoladowo- zazdroszczę ciacha :D
wygląda pysznie:)
Apetyczne, ananas i kakao to dobre połączenie :)
bardzo smaczne ..zrobilam bez owocòw przelozylam kremem ..dzieki za fajny przepis.:)
Mam pyanie chcę użyć mrożonych malin położyć je mrożone czy wcześniej rozmrozić?
Najlepiej jak maliny będą wcześniej odmrożone i odsączone z nadmiaru wody, ponieważ mrożone mogą spowodować powstanie zakalca.
Kobietki, ja użyłam gruszek, wyszło rewelacyjnie :P
Prześlij komentarz