sobota, 30 kwietnia 2016
Kawowy pudding z tapioki
Składniki:
- 3/4 szklanki tapioki
- 1 szklanka mleka
- 200ml mleka kokosowego
- 1 szklanka kawy
- 1-2 łyżki miodu
*na krem
- 1 banan
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Tapiokę zalewamy zwykłym mlekiem i kokosowym, pozostawiamy na 1 godzinę.
2. Po tym czasie do tapioki dodajemy kawę, miód i gotujemy do jej miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Pudding przelewamy do szklanek, studzimy.
4. Banana miksujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Bananowy krem wykładamy na tapiokę, można udekorować czekoladą.
Inspiracja:weganka
- 3/4 szklanki tapioki
- 1 szklanka mleka
- 200ml mleka kokosowego
- 1 szklanka kawy
- 1-2 łyżki miodu
*na krem
- 1 banan
- 3 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Tapiokę zalewamy zwykłym mlekiem i kokosowym, pozostawiamy na 1 godzinę.
2. Po tym czasie do tapioki dodajemy kawę, miód i gotujemy do jej miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Pudding przelewamy do szklanek, studzimy.
4. Banana miksujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny. Bananowy krem wykładamy na tapiokę, można udekorować czekoladą.
Inspiracja:weganka
sobota, 23 kwietnia 2016
Makaron z papryką i serem kozim
Składniki:
- 1 czerwona papryka
- ok. 8 czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy
- ok. 150g makaronu świderki lub penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- ok. 70g koziego sera śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a oliwki na połówki.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec wsypujemy oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
5. Przed podaniem mieszamy z listkami świeżej bazylii i z kozim serem.
Inspiracja:kwestiasmaku
- 1 czerwona papryka
- ok. 8 czarnych oliwek
- 3 łyżki oliwy
- ok. 150g makaronu świderki lub penne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- świeża bazylia
- ok. 70g koziego sera śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę, a oliwki na połówki.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.
3. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę i smażymy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec wsypujemy oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Do warzyw wrzucamy ugotowany makaron, chwilę podgrzewamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
5. Przed podaniem mieszamy z listkami świeżej bazylii i z kozim serem.
Inspiracja:kwestiasmaku
czwartek, 21 kwietnia 2016
Ciasto z jabłkami i kruszonką
Składniki:
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 180g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 średnie jabłka
- 100g posiekanych orzechów lub migdałów
*na kruszonkę
- 80g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami, aż uzyskamy okruchy, wkładamy do lodówki.
2. Jajka miksujemy z cukrem, aromatem migdałowym i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Do ciasta również wsypujemy orzechy i mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Inspiracja:malacukierenka
*na ciasto
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 180g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 średnie jabłka
- 100g posiekanych orzechów lub migdałów
*na kruszonkę
- 80g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 100g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100g masła
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy palcami, aż uzyskamy okruchy, wkładamy do lodówki.
2. Jajka miksujemy z cukrem, aromatem migdałowym i olejem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem i nadal miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Do ciasta również wsypujemy orzechy i mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Inspiracja:malacukierenka
wtorek, 19 kwietnia 2016
Recenzja książki "Kuchnia Dwudziestolecia - co i jak jadano?"
Książka "Kuchnia dwudziestolecia - co i jak jadano?" to nie tylko poradnik kulinarny,
ale także wspaniały zbiór wspomnień, pamiętników i rubryk kulinarnych w gazetach,
z czasów dwudziestolecia międzywojennego. Autorka Agnieszka Jeż pokazuje oblicze dawnej polskiej kuchni, jej różnobarwność oraz przeobrażenia pod wpływem nowych warunków ekonomicznych.
z czasów dwudziestolecia międzywojennego. Autorka Agnieszka Jeż pokazuje oblicze dawnej polskiej kuchni, jej różnobarwność oraz przeobrażenia pod wpływem nowych warunków ekonomicznych.
Książka zawiera 100 ciekawych przepisów na najróżniejsze potrawy, często bardzo zaskakujące, jak: Budyń z jarzyn, czy Ozorki. Większość przepisów nie zawiera dużej liczby składników, a co za tym idzie są proste w wykonaniu.
Szczerze polecam tą książkę, szczególnie osobom młodym, ponieważ oprócz wypróbowania fantastycznych przepisów można dowiedzieć się wiele ciekawych rzeczy o historii Polski.
Więcej o książce znajdziesz tutaj.
niedziela, 17 kwietnia 2016
Muffiny z mango i cytrynowym lukrem
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na lukier
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mango obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z sokiem z cytryny, z jogurtem i olejem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem, miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy mango, mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, posypujemy kolorową posypką.
Inspiracja:oryginalnysmak
- 1 dojrzałe mango
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
*na lukier
- cukier puder
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mango obieramy, kroimy w kostkę.
2. W misce miksujemy jajka z sokiem z cytryny, z jogurtem i olejem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cukrem, miksujemy. Na końcu do ciasta dodajemy mango, mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
4. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, posypujemy kolorową posypką.
Inspiracja:oryginalnysmak
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive