niedziela, 29 listopada 2015

Zapiekanka makaronowo-dyniowa z tuńczykiem

Składniki:
- 1 puszka filetu z tuńczyka
- 1 szklanka puree z dyni
- 200g makaronu, np. penne
- 1 dymka ze szczypiorkiem + do posypania
- sól i pieprz
- 1 cukinia
- 60g startego parmezanu
- 2 pomidory malinowe
- 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, gotowy odcedzamy.
2. Cukinię kroimy w kostkę, dymkę ze szczypiorkiem siekamy. Warzywa podsmażamy na oleju, gdy zmiękną dodajemy obrane i pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem, chwilę jeszcze podsmażamy.
3. Gotowy makaron mieszamy z dyniowym puree i odsączonym tuńczykiem, przyprawiamy do smaku.
4. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, następnie podsmażone warzywa, całość posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 10 min.
Inspiracja:mientablog

piątek, 27 listopada 2015

Zupa dyniowa z kaszą i grzybami

Składniki:
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1-2 garści suszonych grzybów
- 2 udka z kurczaka
- mała dynia, np. Hokkaido
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Grzyby zalewamy ok. 1 szklanką wrzątku i odstawiamy na godzinę.
2. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie robimy z pozostałymi warzywami.
3. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, wrzucamy udka (bez skóry), liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu, gotujemy do miękkości mięsa. Następnie wyciągamy kurczaka z wywaru i dzielimy go na mniejsze kawałki, pozbywając się kości.
4. Do wywaru, który pozostał z gotowania mięsa wrzucamy warzywa (bez dyni), grzyby z wodą, w której się moczyły i gotujemy ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy wcześniej przygotowane mięso, kaszę i dynię, gotujemy ok. 15 min. (do miękkości wszystkich składników).
5. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Inspiracja:zmiloscidogotowania

środa, 25 listopada 2015

Recenzja książek "Kuchnia włoska" oraz "Ciasta i desery"- gotowanie krok po kroku

 
 
 
Książki pt. "Kuchnia włoska" Laury Zavan oraz "Ciasta i desery" Marianny Magnier-Moreno
 są serią książek kucharskich, które zawierają wiele wskazówek,
w jak prosty i szybki sposób można przygotować niebanalne dania.
 
 
 
Efektowne fotografie i jasne instrukcje, przedstawiające kolejne etapy przygotowywanych wypieków, deserów, czy dań głównych ułatwią każdemu pracę w kuchni, dając samą przyjemność i poczucie zadowolenia.
 
W książce "Kuchnia włoska" można znaleźć nie tylko przepisy na dania z makaronami w roli głównej, ale także na przekąski do aperitifu, na dania mięsne i rybne, czy na desery. Przepisy zostały tak skonstruowane, by czytelnik, nawet ten stykający się pierwszy raz z gotowaniem, potrafił przygotować od podstaw chociażby prosty sos, czy pesto do makaronu.
 
 
 
 
Wydanie "Ciasta i desery" to nie tylko zbiór przepisów na ciasta, czy desery, ale także dokładne instrukcje dodatków, takich jak kremy, musy, które można wykorzystać do przyrządzania innych, ulubionych słodkości. Zawarte w książce porady autorki i podpowiedzi mistrzów cukiernictwa sprawiają, że zwykłe przygotowywanie wypieków stanie się dla każdego sztuką kulinarną.
 
 
Polecam zasięgnąć do lektury, by odnaleźć nowe kulinarne inspiracje!
Książki można znaleźć na stronie wydawnictwa: www.rm.com.pl
 
 
poniedziałek, 23 listopada 2015

Risotto z dynią i serem pleśniowym

Składniki:
- 250g ryżu do risotto
- ok. 200g obranej dyni
- 1 cebula
- 100ml białego wytrawnego wina
- ok. 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- ok. 50g sera pleśniowego
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
1. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dynię pokrojoną w kostkę, po chwili wsypujemy ryż, chwile smażymy, zalewamy winem i gotujemy, aż alkohol odparuje. Po tym czasie wlewamy stopniowo bulion, od czasu do czasu mieszamy, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
2. Gdy ryż będzie prawie gotowy i wchłonie cały płyn, zestawiamy z palnika, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 5 min. Później wsypujemy parmezan, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i płatkami migdałowymi.

sobota, 21 listopada 2015

Pasta z fety i dyni

Składniki:
- ok. 100g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta chili
- 1/2 szklanki puree z dyni ***
- 2 łyżeczki posiekanej bazylii
- pieprz
- ewentualnie oliwa

Sposób przygotowania:
1. W blenderze umieszczamy pokruszony ser, dyniowe puree, posiekany czosnek oraz bazylię, sok z cytryny i miksujemy na gładko.
2. Następnie przyprawiamy do smaku pieprzem, chili i jeśli pasta jest mocno gęsta dodajemy odrobinę oliwy, ponownie miksujemy. Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem, można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.
*** Puree przygotowujemy poprzez zmiksowanie upieczonej do miękkości w piekarniku dyni.
Inspiracja:filozofiasmaku


NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

Popularne posty

Zaglądam na...

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne